AcasăAfaceriFalimentul, noul fenomen ce planează asupra României! Care sunt cauzele dezastrului pentru...

Falimentul, noul fenomen ce planează asupra României! Care sunt cauzele dezastrului pentru 100.000 de firme?

faliment firmaFalimentul, noul fenomen ce planează asupra României! Care sunt cauzele dezastrului pentru 100.000 de firme?

Specialiştii au întocmit o analiză ce se doreşte a fi o previziune pentru situaţia economică a ţării. Iar concluziile sunt dezastruoase: peste 100.000 de firme ar putea da faliment. În cea mai bună variantă, o parte dintre ele ar putea intra „doar” în insolvenţă.

Peste 100.000 de firme din România se află, în prezent, într-o situaţie de risc, pe fondul creşterii semnificative a costurilor operaţionale, extinderii blocajului financiar, accesului tot mai dificil la finanţare şi accentuării neîncrederii în relaţiile de business”, arată o analiză Sierra Quadrant.

Care ar fi cauzele falimentului?

Scumpirea carburanţilor şi creşterea tarifelor la energie şi gaze au accentuat şi mai mult problemele financiare, în primul rând în zona IMM-urilor slab capitalizate, vulnerabile la criză. 73.365 de firme au intrat în acest an în insolvenţă, şi-au suspendat activitatea sau au fost dizolvate sau radiate, cu 13.398 mai multe decât în anul trecut.

Creditul furnizor s-a transformat, din păcate, într-o adevărată capcană pentru multe IMM-uri. Confruntate cu scăderea vânzărilor, multe au intrat în blocaj, astfel că neplata facturilor în termenii agreaţi a devenit o constantă în economie”, arată specialiştii.

Durata medie de plată a facturilor a crescut la 145 de zile, faţă de 120 zile în 2020.

Care sunt cele mai afectate domenii?

Cele mai multe probleme au fost înregistrate în comerţ, construcţii şi industria prelucrătoare, trei dintre cele mai importante motoare ale economiei. Numărul firmelor intrate în insolvenţă, în comerţ, la nivelul lunii august, era mai mare cu 7,61% faţă de anul precent.

11.577 de firme din acest sector au fost radiate, cu 33,1% mai multe decât în 2020, iar 5864 au fost dizolvate, cu 18,7% peste nivelul din august 2020”, arată compania.

În sectorul construcţiilor, numărul firmelor radiate a crecut cu aproape 30%, la 3926, iar cel al companiilor dizolvate cu 7,16% la 1826. Pe fondul problemelor economice, 593 de firme de construcţii şi-au suspendat activitatea, cu 28% mai multe decât în 2020, iar 640 au intrat în insolvenţă, cu 12,2% peste nivelul din anul trecut.

Vor face companiile restructurări?

Specialiştii în economie spun că restructurarea afacerilor cu probleme, în scopul prevenirii falimentului şi a blocajelor pe lanţurile economice, devine cuvântul de ordine în această iarnă.

”Gradul de dependenţă între companiile din România este foarte ridicat, iar salvarea unei singure firme, prin mecanisme de prevenţie, va avea efecte pozitive pe tot lanţul comercial. Estimăm că restructurarea preventivă ar putea duce la salvarea a cel puţin 500.000 de locuri de muncă”, arată analiza Sierra Quadrant.

Gestionarea optimă a numerarului, eliberarea sumelor suplimentare din bilanţ, în general reechilibrarea costurilor pe baza previziunilor revizuite ale veniturilor alături de reconsiderarea investiţiilor vor ajuta cel mai bine companiile, indiferent de cât durează epidemia.

 

author avatar
Andrei Ștefan
456 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger