AcasăSOCIALDublarea prețului la ulei, doar începutul. Urmează scumpiri în lanț

Dublarea prețului la ulei, doar începutul. Urmează scumpiri în lanț

Producție extrem de mică la floarea soarelui

Producția slabă de floarea soarelui din ultimii doi ani, precum și explozia tarifelor la energie și la combustibili sunt principalii factori care au dus la dublarea prețului la ulei, ne spune președintele ProAgro, Ionel Arion. Acesta atrage atenția că, în următoarea perioadă, toate produsele alimentare de bază se vor scumpi foarte mult.

Costurile cu procurarea alimentelor vor fi din ce în ce mai mari, susțin reprezentanții fermierilor români. Prețul uleiului, care s-a majorat cu peste 120%, a dat practic startul scumpirilor în lanț care vor urma în perioada imediat următoare. Cauzele exploziei prețului la uleiul de floarea soarelui sunt multiple, însă cele mai importante sunt legate de producția scăzută din 2020 și 2021, dar și de cererea foarte mare.

”Venim după o recoltă din 2020 foarte slabă, din cauza secetei, mai ales în regiunea de Sud-Est a Europei, stocurile de floarea soarelui au fost foarte mici, cererea de ulei a fost foarte mare. Pe de altă parte, prețul uleiului la nivel mondial se dă după uleiul de palmier, iar dacă acesta este foarte puțin atunci și celelalte încep să crească. Totodată, producția de floarea soarelui nu a fost foarte mare în 2021, a avut un salt față de anul trecut, dar nu a ajuns la nivelul din 2019. În 2019 am făcut 3.700 de kg la hectar, iar în 2021 ne așteptam la 3.000 de kg, dar am făcut doar 2.100 de kg la hectar. Anul acesta floarea soarelui a avut un start foarte bun în majoritatea regiunilor României, însă în apropiere de înflorire a fost o arșiță foarte mare, în iulie și august, care a influențat polenizarea. Și atunci degeaba am avut lanuri frumoase, dacă semințele au fost pe jumătate seci. Toate aceste lucruri au venit peste scumpirea la energie și atunci procesarea pe floarea soarelui a suportat costuri în plus, ducând la o creștere și mai mare a prețului uleiului. Mai este un factor ce cauzează scumpirea, cererea mare de biodiesel, iar rapița nu a mai compensat lipsa uleiului de floarea soarelui”, ne-a declarat Ion Arion, președintele ProAgro.

Producția mică a fost influențată și de interdicția utilizării de neonicotinoide, fermierii renunțând să mai însămânțeze floarea soarelui de frica distrugerii culturilor în stagii incipiente. Pe de altă parte, floarea soarelui are nevoie și de o rotație mai lungă, de circa 4 ani pe același teren.

500 de euro tona

În 2020 prețul la floarea soarelui a urcat foarte mult, de la 280-290 de euro tona a ajuns la 500 de euro tona, iar acum o lună de zile se vindea floarea soarelui recoltată direct din câmp cu 500 de euro tona, spun fermierii. Prețul este foarte ridicat, având în vedere că dintr-un kilogram de floarea soarelui se obține cam 400-600 ml de ulei, iar asta înseamnă un cost de producție de 4,50 lei- 5 lei litrul, doar din extracție, fără alte costuri de ambalare, rafinare, transport, depozitare, logistică. ”La ceea ce se întâmplă la nivel mondial, este greu de crezut că vom mai avea un trend descrescător al prețurilor, indiferent despre ce produs vorbim, fie alimentar, fie nealimentar, atâta timp cât costul energiei, care este primul pe lista de cheltuieli, și cel al combustibilului cresc pe zi ce trece. Transporturile s-au scumpit extraordinar de mult, aproape că s-au dublat. Fermierii, la rândul lor, nu-și permit să vândă ieftin pentru că avem azi prețuri la îngrășăminte chimice care au crescut cu 200%, și mulți producători au renunțat să mai fabrice, din cauza prețului foarte mare al gazelor. În momentul în care va intra și Green Deal-ul se va mai adăuga o creștere de cel puțin 30% la alimente. Și asta pentru că producțiile vor fi din ce în ce mai mici”, ne-a precizat președintele ProAgro, Ionel Arion.

Alimentele de bază, mult mai scumpe

Fermierii susțin că vom avea scumpiri și în următoarea perioadă. Sfecla de zahăr încă nu s-a recoltat în emisfera nordică, dar când va intra în procesare și va apărea pe piață producția nouă atunci vom vedea și scumpirile. ”Estimez că pe la începutul lui decembrie se va întâmpla lucrul acesta. Cartofii s-au scumpit deja cu 15%. Se va scumpi carnea de porc, se va scumpi carnea de pui și se vor scumpi toate. La carnea de pui, pe perioada iernii, au nevoie să încălzească halele, folosind energie electrică sau gaze. Ouăle la fel, au nevoie de temperatură constantă pe hale. Porcii vor fi hrăniți pe stocurile noi de porumb și orz, care s-au scumpit cu 30% și chiar 40%. Procesatorii vor scumpi și ei pentru că vor folosi energie electrică mai scumpă”, a mai afirmat Ionel Arion, președintele ProAgro.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.258 afisari

4 COMENTARII

  1. Cum dreacu mă sa se stabileasca pretul uleiului de fl.soarelui după cel al uleiului de palmier?? Și nu după recolta efectiva de fl.soarelui? Ce magarii/motive de doi bani sint astea?? Oricum scumpirirle la gaze și curent electric in ROMÂNIA sint artificiale ȘPECULĂ CURATĂ! România are 90% din necesarul de gaz și curent electric din resurse proprii! Chinezii au semnat in 2016 contract cu PSD ,Dragnea f.f.f.avantajos pt. ei și timp de 3 ANI N-AU FACUT NIMIC! Pîna l-a anulat Ludovic orban și a semnat un nou contract cu cei de la…Bechtel!!Contractul prevedea construirea reactorelor 3 si 4, și trecerea in proprietate a CHINEI a reactoarelor de la Cernavodă toate in procent de 60-70%!

  2. Un dobitoc, sau un grup de dobitoci, considera ca domeniul pe care au pus mana, aduce prea outin venit… Astfel, ca, platesc un alt dobitoc sau grup de dobitoci din mass media, sa arunce un zvon, cum ca vai de mine, ce catastrofe s-au intampat in acel domeniu, iar concluzia OBLIGATORIE este scumpirea marfurilor sau serviciilor din acea activitate. Imediat pe principiul bulgarelui de zapada, „stirea” se rostogoleste in media si efectul e garantat. Fara absolut nicio motivare preturile o vor lua razna. Poporul plateste, fara ca cei din umbra sa pateasca ceva. Asa ca mai scutiti-ma cu productia slaba la floarea soarelui… auzi la floarea soarelui.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger