În seria evenimentelor ce marchează Centenarul Patriarhiei Române se numără și un concert-conferință cu totul special, ce va fi găzduit, la finalul acestei săptămâni, de Biserica Sfântul Elefterie din Capitală, păstorită spiritual de către preotul paroh Valer Ulican.
Sâmbătă, 24 mai 2025, începând cu ora 19:00, la Biserica Sfântul Elefterie din București va avea loc concertul-conferință „Din Rădăcini Sfinte – Veac de Lumină și Credință”, parte a proiectului „Pe Cărarea Domnului”, inițiat de conf. univ. dr. Luminița Guțanu.
Evenimentul este deschis publicului larg, intrarea fiind liberă.
Corul de Copii și Tineret „Symbol – Jean Lupu” la concertul de la Biserica Sfântul Elefterie
Membrii Corului de Copii și Tineret „Symbol – Jean Lupu”, formație corală de elită a Patriarhiei Române, condusă de peste două decenii de conf. univ. dr. Luminița Guțanu, vor fi protagoniști ai acestui moment cultural și duhovnicesc de excepție.
Evenimentul face parte dintr-o serie de acțiuni dedicate Anului Omagial al Centenarului Patriarhiei Române, ce are ca scop de a transmite prin artă și spiritualitate identitatea și continuitatea credinței ortodoxe românești.
Un concert-conferință cu invitați speciali: Pr. prof. univ. dr. Mihail-Simion Săsăujan și actorul Silviu Biriș
Pe lângă interpretările corale, evenimentul va aduce în fața publicului doi invitați de marcă:
Pr. prof. univ. dr. Mihail-Simion Săsăujan, teolog, cercetător și profesor universitar, cunoscut pentru lucrările sale privind istoria Bisericii Ortodoxe Române,
Silviu Biriș, actor de teatru și film, cu un profund angajament în promovarea valorilor spirituale și culturale românești.
Aceștia vor completa repertoriul muzical cu momente de reflecție teologică, evocare istorică și poezie, într-o formulă care combină muzica, cuvântul, memoria și rugăciunea, într-un gest simbolic de recunoștință și onorare a moștenirii ortodoxe românești.
Concertul include în program lucrări corale religioase și laice
Concertul include în program lucrări corale religioase și laice, semnate de compozitori emblematici ai României:
Nicolae Lungu
George Enescu
Gavriil Musicescu
Zaharia Popescu
Ioan Popescu Runcu
Alexandru Podoleanu
Dragoș Alexandrescu
Constantin Drăgușin
Valentin Gruescu
Alături de acestea, publicul va avea prilejul să asculte poezii de inspirație religioasă și patriotică, aparținând unor nume definitorii pentru lirica românească:
Vasile Militaru,
Costache Ioanid,
Mihai Eminescu.
Actorul Silviu Biriș va fi cel care va susține aceste momente poetice, aducând un plus de profunzime emoțională și o notă de solemnitate artistică evenimentului.
În cadrul concertului vor putea fi ascultate și două tinere voci excepționale, membre ale Corului „Symbol – Jean Lupu”:
Teodora Georgescu
Ana-Maria Serghie
Cele două soliste sunt gata să demonstreze publicului care va asista la concert că noua generație de interpreți corali este pregătită să ducă mai departe tradiția cântării bisericești și a muzicii de calitate.
Concert de excepție la Biserica Sfântul Elefterie: Un eveniment educativ și misionar, proiectul „Pe Cărarea Domnului”
Evenimentul este integrat în cadrul proiectului național „Pe Cărarea Domnului”, un program inițiat și coordonat de dirijoarea Luminița Guțanu, care urmărește educarea spirituală și muzicală a copiilor și tinerilor prin activități culturale cu componentă religioasă.
Prin acest proiect, corul „Symbol – Jean Lupu” devine ambasador al valorilor ortodoxe, culturale și patriotice, cultivând la tineri disciplina artistică, atașamentul față de Biserică și respectul pentru patrimoniul spiritual românesc.
Organizatorii evenimentului:
Asociaţia Naţională Corală din România
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România
Asociaţia Corală de Copii și Tineret „Symbol – Jean Lupu”
Parohia „Sfântul Elefterie” din București
Intrarea este liberă, iar publicul larg este invitat să se bucure de o seară de lumină, cultură și credință.
Concertul se adresează tuturor categoriilor de vârstă, fiind gândit ca un cadou spiritual și cultural oferit comunității.
Se anunță, așadar, un eveniment de neuitat. Și o ocazie rară de reconectare cu rădăcinile culturale, muzicale și spirituale ale neamului românesc, în Anul Omagial 2025, în care se marchează Centenarul Patriarhiei Române.