Cauta

Vremea extremelor: caniculă și vijelii puternice. Zonele țării ce intră sub avertizări COD PORTOCALIU/Prognoză specială pentru București

Caniculă, dar și furtuni. ANM a emis avertizări COD PORTOCALIU și GALBEN - zonele vizate/Prognoză specială pentru Capitală (sursa foto: gds.ro)

Căldura va da mari bătăi de cap, joi, locuitorilor mai multor zone din țară. Vor fi temperaturi foarte ridicate, dar și disconfort termic accentuat. Pe de altă parte, manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala și în cursul acestei zile. ANM a emis și un Cod portocaliu de vijelii puternice, și averse torențiale și grindină, avertizare ce va fi valabilă în mai multe regiuni din țară.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis, joi dimineață, mai multe avertizări COD GALBEN și PORTOCALIU.

Astfel, în intervalul 13 iulie, ora 10:00 – 14 iulie, ora 10:00 va fi în vigoare o avertizare COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Conform meteorologilor, în intervalul menționat, în cea mai mare parte a teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată. Sunt anunțate „intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp)”.

foto: meteoromania.ro

COD PORTOCALIU – vijelii puternice, averse torențiale și grindină de dimensiuni medii

De asemenea, a fost emisă o avertizare COD PORTOCALIU, pentru intervalul 13 iulie, ora 15:00 – 14 iulie, ora 08:00. În răstimpul menționat, ANM anunță că în Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumătatea nordică a Moldovei și local în Banat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

„Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp)”, conform ANM.

Zonele lovite de CANICULĂ/Mai multe județe, inclusiv Capitala, sub COD PORTOCALIU

foto: meteoromania.ro

Totodată, ANM a emis, în această dimineață, o avertizare COD GALBEN, anunțând un val de căldură și disconfort termic ridicat, pentru joi și zile următoarele, mai precis pentru intervalul 13 – 16 iulie.

Meteorologii atrag atenția că joi, 13 iulie, valul de căldură se va extinde și se va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar vineri, sâmbătă și duminică (14, 15 și 16 iulie) va persista îndeosebi în regiunile sudice.

„Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade.Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18…24 de grade”, conform ANM.

Meteorologii nu vin cu vești prea bune, la nivel termic, nici pentru săptămâna următoare. Ei transmit că valul de căldură va persista și săptămâna viitoare.

Avertizarea COD PORTOCALIU, prin care se anunță un val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat, este valabilă pentru ziua de 13 iulie.

ANM informează, prin intermediul acestui COD PORTOCALIU, că joi, 13 iulie, „în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei valul de căldură și canicula se vor intensifica. Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 38…40 de grade, iar minimele se vor situa între 18 și 24 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”.

Prognoză specială pentru București: caniculă și disconfort termic accentuat

Și Capitala va fi afectată de temperaturi caniculare, în perioada următoare.
Prin intermediul unei prognoze speciale emise de ANM pentru zona municipiului București, pentru intervalul 13 iulie ora 10 – 16 iulie ora 21, așadar de joi dimineață până sâmbătă seară, meteorologii transmit că valul de căldură va persista în Capitală.

„Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) vadepăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 35….37 de grade, iar în după-amiaza zilei de joi (13 iulie) se va situa în jurul valorii de 39 de grade. Minimele termice vor fi de 19…22 de grade.

Probabilitatea pentru manifestări ale instabilității atmosferice va fi mai ridicată în cursul serii și al nopții de 13 iulie”, s-a mai transmis de la nivelul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în prognoza specială pentru zona Capitalei.

Ultimele stiri

  • Breaking news: Ebrahim Raisi, președintele Iranului, a murit în accidentul de elicopter! (VIDEO)
  • Poza Zilei
  • Horoscop 20 mai 2024 – Veți obține ceea ce doriți dacă vă folosiți seducția
  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Exit mobile version