Cauta

Spitalul Colțea, „ALMA MATER” a medicinii românești (III)

 

Statuia întemeietorului Spitalului Colțea, spătarul Țării Românești Mihail Cantacuzino, se află și astăzi în curtea vechii unități medicale bucureștene. Lucrarea, realizată din marmură de Carrara, poartă semnătura și truda de patru ani a sculptorului român de origine germană Karl Storck.

Statuia întruchipând figura marelui Cantacuzino, se menține pe soclu încă din 1869, fiind prima operă de acest gen din Capitală, înscrisă în Lista monumentelor istorice, alături de clădirea Spitalului Colțea și de Biserica Colțea.

De-a lungul timpului, Spitalul Colțea s-a bucurat de o serie impresionantă de performanțe naționale, dintre acestea amintind de prima anestezie cu eter, pe mască și prima operație de cataractă sub anestezie cu eter (1847), primele rahianestezii cu cocaină (1873), primele anestezii generale prin intubație, intervenții pe vase mari (1954), rezecții hepatice (1959). De asemenea, se evidențiază premiere mondiale, cum ar fi sutura abdomenului în straturi anatomice (1873), decapitarea femurului în luxații ireductibile (1877), operații pentru buza de iepure (1897), sutura nervilor la distanță (1891), limfadenocolpohisterctomia lărgită în cancerul de col (1902), principiile rezecției gastrice în afecțiuni necanceroase (1905), tehnici operatorii pentru cataractă (1895, 1901), transplant de maseter în paralizia facială (1934), reactivul pentru dozarea fenolului (1930), conceptul de iminență de infarct (1947).

În cei 314 ani de existenţă, cea mai mare încercare pentru Spitalul Colțea s-a consumat în 1739, când un incendiu pornit de la resturile menajere aflate în curtea Mănăstirii Sf. Sava au afectat așezământul spitalicesc, biserica, spițeria, pivnițele și chiliile. Exceptând Biserica Colțea, construită din piatră, toate celelalte au ars în întregime. Între anii 2008 și 2010, Spitalul Colțea s-a aflat într-un amplu proces de renovare şi completare cu noi pavilioane.

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version