Cauta

Primul Sfat Orășenesc al Bucureștilor (II)

La 1831, dreptul de a fi candidat pentru Sfatul Orășenesc îl avea oricare cetățean, indiferent de rang, însă nu mai tânăr de 30 de ani și musai posesor al unui acaret nemișcător în valoare de 20.000 de lei. Străinii care doreau să ajungă în Sfat trebuiau să se lepede de cetățenia țării de proveniență.

 

Un amănunt extrem de interesant este acela că membrii Sfatului nu primeau leafă, ci beneficiau de anumite facilități pe durata mandatelor, cum ar fi scutirea de taxe. Pentru cei proveniți din tagma neguțătorilor, care erau aleși trei ani la rând și se dovedeau a fi destoinici, scutirea de taxe era prelungită până la finalul vieții. Pentru cei de viță nobilă, recompensele erau ridicarea în rang.

Primul Sfat Orășenesc al orașului București, în conformitate cu dispozițiile Anecsul al doilea al Organicescului Regulament, a fost votat la 15 noiembrie 1831, aleșii fiind marele vornic Constantin Cantacuzino (prezident), vornicul Constantin Câmpineanu (a demisionat câteva zile mai târziu, fiind înlocuit cu serdarul Ștefan Ioan), negustorul grec Gheorghios Paapas, căminarul Iorgu Bibescu și boierul Iancu Răducanu (membri), rezultatul scrutinului organizat de Marea Vornicie a treburilor din lăuntru (Ministerul de Interne) fiind validat de însuși generalul Pavel Kiseleff, conducătorul armatei ruse de ocupație.

Alexandru Ioan Cuza schimbă forma de administrare locală în 1864, atunci când sfatul îşi schimbă numele în consiliu comunal, preşedintele acestui for fiind numit primar. Primul primar al Bucureștilor a fost ales la 7 august 1864, în persoana lui Barbu Vlădoianu, fost general de armată și om politic român. Abia după Marea Unire sunt înfiinţate primării în fiecare sector al Capitalei, denumite atunci culori, fiecare instituție administrativă de sector având, ca și astăzi, primarul ei. Totodată, șeful administraţiei comunale, coordonator al sectoarelor, a fost numit primar general.

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version