Cauta

Muzeul Național de Istorie, fostul Palat al Poștelor (IV)

 

Construcția Palatului Poștelor din Calea Victoriei, actualul Muzeu de Istorie a României, a fost executată de antrepriza Societatea română de construcții și lucrări publice, condusă de Effingarn Grant. Edificiul a fost dat în folosință pe de-a intregul în anul 1900 și inaugurat oficial în 1901. O altă festivitate, de astă dată organizată cu mult fast, a avut loc în 1903.

Clădirea de 900 de metri pătrați, realizată în stil neoclasic, cocoțată pe un teren de peste 10 000 mp, se desfășoară pe patru caturi. O scară largă de 20 de metri, cu 12 trepte, este străjuită de 9 coloane ionice, toate acestea formând fațada principală, care se termină în părţile laterale cu cupole. Nu trebuie omise cele două sculpturi ale lui Ştefan Ionescu Valbudea (Mercur – mesagerul zeilor) şi alegoria Mecanica – progresul ştiinţei. Au mai existat și alte 10 statui alegorice, dar acestea fie au fost distruse în timpul cutremurului din 1940, fie îndepărtate după abdicarea Regelui Mihai, în 1947. Vizavi se află Palatul CEC, uluitorul edificiu finalizat la rândul său în anul 1900, clădire concepută de arhitectul francez Paul Gottereau.

Palatul Poștelor avea să fie transformat în Muzeul Național de Istorie a Republicii Socialiste România în 1970, în urma unei hotărâri luate de Consiliul de Miniștri al RSR. Muzeul și-a început activitatea în 1972. Când s-a deschis, a fost cea mai mare instituție de acest gen din România, atrăgând mulți vizitatori români și străini. La subsol a fost amenajată expoziţia „Tezaurul Istoric” iar în curtea interioară a fost ridicată „structura uşoară” care avea să adăpostească lapidarium-ul şi copia Columnei lui Traian. Expoziţia permanentă a Muzeului de Istorie, aşa cum a rezultat, era întinsă în 49 de săli, la care se adăugau Cabinetul Numismatic, Lapidarium-ul şi Tezaurul Istoric. Cutremurul din 1977 a afectat clădirea muzeului. Ultima renovare s-a produs la începutul anilor 2000.

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version