Cauta

Proiectul submarin care va proteja tehnologia SUA de China

Silicon Valley caută să construiască cabluri subacvatice care să conecteze Statele Unite la Singapore. Este o strategie inteligentă.

Două cabluri noi din fibră optică au ca scop multiplicarea capacității de date între cele două țări. Proiectul, susținut de Google și Facebook, va lua un traseu îndepărtat de China și dezvăluie măsura în care părți ale lumii sunt mai dependente de giganții tehnologici americani. Multe dintre cele 500 de cabluri submarine care se întind pe glob urmează calea rutelor de transport maritim importante din punct de vedere istoric. Există mari concentrații sub Marea Roșie, Atlanticul de Nord și, în mod semnificativ, Marea Chinei de Sud, notează Bloomberg. Într-adevăr, majoritatea cablurilor care leagă America de Nord de Asia ajung în Japonia înainte de a se îndrepta trecând prin Taiwan și peste Marea Chinei de Sud. Dar traseul respectiv pune două probleme. În primul rând, cutremurele relativ frecvente de pe coasta Taiwanului pot rupe cablurile și pot întrerupe conexiunile. Și, în al doilea rând, sunt foarte apropiate de China, pe care agențiile de informații americane o consideră din ce în ce mai mult un risc major. Anul trecut, Google și Facebook au fost nevoite să renunțe la planurile  pentru un cablu separat care ar fi conectat Hong Kong-ul la SUA, după ce Departamentul de Justiție a cerut Comisiei Federale de Comunicații să oprească proiectul, motivând  că  acesta va oferi Chinei o modalitate de a achiziționa datele personale ale americanilor, menționând și  implicarea  unei companii chineze controlată de stat.

Dominația digitală transpacifică

Cele două noi cabluri taie direct Oceanul Pacific până la insula Guam, teritoriu administrat de SUA, și de acolo prin insulele indoneziene, până la Marea Java și în Singapore, evitând cu ușurință orice apropiere de China.  Astfel de cabluri au o durată de viață cuprinsă între 15 și 20 de ani și  vor oferi celor doi giganți tehnologici o poartă de date către piețe în creștere rapidă, precum Indonezia și Malaezia, națiuni cu o populație combinată de aproximativ 300 de milioane de oameni. Și legătura cu Singapore este înțeleaptă. La fel ca în cazul comerțului global, statul insular este deja o legătură importantă pentru datele transmise din Marea Chinei de Sud în nord-est și India în vest, potrivit lui Alan Mauldin, analist la firma de cercetare a pieței Telegeography. Țara a luat o semnificație și mai mare pe măsură ce China și-a reprimat rivalul economic  Hong Kong , un alt nod al  schimburilor majore de date din Asia. Întreprinderea transpacifică spune, de asemenea, o poveste importantă despre companiile de tehnologie. Cele două linkuri vor crește capacitatea generală pentru transferurile de date în Pacific  cu 70%, potrivit Facebook. Google a investit  până acum în cel puțin 15 proiecte de cablu submarin din întreaga lume, iar Facebook are 12 proiecte similare. De asemenea, Amazon și Microsoft investesc mult în infrastructura submarină. Fiecare cablu poate costa câteva sute de milioane de dolari bucata.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version