Cauta

Washingtonul recunoaște: China a testat o rachetă hipersonică / Este „foarte aproape” de un moment Sputnik

china

Washingtonul recunoaște: China a testat o rachetă hipersonică / Este „foarte aproape” de un moment Sputnik

Testul Chinei cu arme hipersonice care călătoresc în jurul Pământului a fost comparat cu lansarea de către Uniunea Sovietică a primului satelit din lume, Sputnik, în 1957, care a surprins SUA şi a lansat cursa pentru cucerirea spaţiului.

Cel mai înalt oficial militar american, generalul Mark Milley, a confirmat public miercuri testarea unei rachete hipersonice de către Beijing în luna august, despre care Financial Times a scris pe 16 octombrie, şi a recunoscut că Statele Unite au fost luate prin surprindere, potrivit CNBC.

Șeful Statului Major al Statelor Unite ale Americii a confirmat pentru prima dată testarea în china a unei rachete cu capacitate nucleară împotriva căreia ar fi foarte greu de apărat.

„Ceea ce am văzut a fost (…) un test foarte semnificativ al unui sistem de arme hipersonice. Este foarte îngrijorător”, a declarat şeful Statului Major Interarme al SUA într-un interviu acordat Bloomberg TV. „Îi acordăm toată atenţia”.

El a comparat acest test cu lansarea în octombrie 1957 de către URSS a primului satelit artificial, Sputnik. „Nu știu dacă este un moment Sputnik, dar cred că este foarte aproape de asta”, a spus el. „Este un eveniment tehnologic foarte important care a avut loc… și ne atrage toată atenția.”

Rachetele hipersonice ale Chinei dau frisoane SUA

Departamentul american al Apărării a refuzat anterior să confirme testul, raportat pentru prima dată de Financial Times pe 16 octombrie. Ziarul a spus că lansarea testului din august a surprins Washingtonul. Racheta a înconjurat Pământul la o altitudine mică și o viteză de peste cinci ori mai mare decât viteza sunetului, deși și-a ratat ținta cu mai mult de 30 de kilometri, a spus Financial Times.

China a negat raportul, spunând că este un test de rutină al unui vehicul spațial reutilizabil.

Hypersonics reprezintă noua frontieră în tehnologia rachetelor, deoarece zboară mai jos și, prin urmare, sunt mai greu de detectat decât rachetele balistice, pot atinge ținte mai repede și sunt manevrabile. Asta le face mai periculoase, mai ales dacă sunt montate cu focoase nucleare.

Ce țări testează arme hipersonice?

SUA, Rusia, China și Coreea de Nord au testat armele hipersonice, în timp ce alții dezvoltă tehnologia.

China a lansat în 2019 o rachetă hipersonică cu rază medie de acțiune, DF-17, care poate călători aproximativ 2.000 de kilometri și poate transporta focoase nucleare. Racheta menționată de Financial Times este una diferită, cu o rază de acțiune mai mare. Poate fi lansată pe orbită înainte de a reveni în atmosferă pentru a-și atinge ținta.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a refuzat să confirme testul Chinei când a fost întrebat despre el miercuri. Dar a spus că orice progres major în capacitățile militare ale Chinei contribuie „foarte puțin la reducerea tensiunilor în regiune și nu numai”.

Astfel de progrese, a spus el, sunt „combinate cu o abordare a politicii externe și de apărare care folosește intimidarea și constrângerea națiunilor vecine pentru a ceda intereselor Chinei”.

Ultimele stiri

  • Horoscop 16 iulie 2025 – Este nevoie de o discuție diplomatică
  • Alege ce citești
  • PSD, de la partid-stat la partid-știrb
  • Stăm bine! Importurile de energie, cât producția de nuclear, eolian și solar la un loc
  • Se prăbușește comerțul transatlantic?
  • Execuția bugetară pe 2024, gaură de 22 miliarde de lei din fonduri europene
  • Stadion de 100.000 de locuri pentru United!
  • Manchester City aruncă în aer fotbalul: contract de 1,1 miliarde euro!
  • Trump transformă „războiul lui Biden” în propriul său război
  • Schema UE de a strânge mai mulți bani pentru Ucraina: riscuri pentru piețele europene
  • Exit mobile version