Cauta

Violențe la benzinăriile din Franța, oamenii se iau la bătaie la cozi! – VIDEO

Violențe la benzinăriile din Franța. Oamenii se încaieră la cozi, penuria de combustibil afectează economia țării / Macron, rupt de realitate - VIDEO / Foto: printscreen

În timp ce conflictul dintre giganții TotalEnergies, Esso-ExxonMobil și angajați continuă în Franța, o gravă penurie de combustibil afectează stațiile de benzină din întreaga țară. O situație care creează multă tensiune.

Rețelele de socializare abundă de materiale video în care francezii ajung să se ia la bătaie la pompele de benzină. „Este război acum”, a comentat ironic un utilizator la un videoclip postat pe Twitter.

Greviștii nu renunță la proteste

Greva din rafinăriile franceze a continuat joi la Esso-ExxonMobil, vizată de primele rechiziționări ale angajaților, în timp ce la TotalEnergies, situația era în impas după refuzul angajaților greviști de a debloca transporturile de carburanți pentru realimentarea stațiilor de benzină.

Miercuri noapte, greviștii de la TotalEnergies au refuzat ferm o propunere a conducerii de a debloca livrările în zori, ca o condiție prealabilă pentru deschiderea negocierilor salariale.

„Este un refuz categoric masiv, salariații nu doresc această cerință de a negocia”, a declarat Thierry Defresne, secretarul sindicatului CGT al comitetului TotalEnergies Europe, la ieșirea de la o reuniune nocturnă la sediul grupului din La Défense.

„Am pierdut prea mult timp, acum negociem fără condiții”, a continuat el, spunând că „cererile” TotalEnergies de a „elibera combustibilul” sunt sinonime cu „rechiziționarea soft”. TotalEnergies a confirmat „rezultatul negativ al discuțiilor din această noapte”, scrie France 24.

Cu toate acestea, dialogul părea să fi fost reluat mai devreme în cursul zilei, când conducerea a fost de acord pentru prima dată să-i primească pe reprezentanțiiCGT. Până atunci, a cerut ca o condiție prealabilă ridicarea blocajelor.

Conflictul a intrat miercuri într-o nouă fază, odată cu executarea amenințării de rechiziționare de către guvern a angajaților, care afectează pentru moment patru angajați ai depozitului de carburanți al rafinăriei ExxonMobil Port-Jérôme/Notre-Dame-de-Gravenchon (Seine-Maritime), somați să redeschidă rezervoarele.

„A fost o decizie scandaloasă”, a protestat liderul CGT, Philippe Martinez, care a venit să îi susțină pe lucrătorii ExxonMobil și care a anunțat că va depune joi o petiție pentru a se opune deciziei.

Macron, rupt de realitate

„Pomparea ar putea începe și combustibilul ar putea fi injectat în conducta destinată să alimenteze regiunea Ile-de-France”, a precizat prefectura Seine Maritime în cursul serii.

Președintele Emmanuel Macron a prezis o revenire la distribuția normală a carburanților „în cursul săptămânii viitoare”, în timpul unui interviu acordat miercuri seara. Deocamdată, lipsurile continuă, întinzând nervii automobiliștilor.

Miercuri, la ora 17:00, în 30,8% dintre benzinării lipseau unul sau mai mulți carburanți (31,3% marți), potrivit Ministerului Tranziției Energetice. O proporție mai mare s-a înregistrat în Hauts-de-France, Ile-de-France și Centre-Val-de-Loire. Patronatele s-au arătat îngrijorate în această săptămână de consecințele acestei greve asupra vieții economice a țării.

În plus, depozitele TotalEnergies de la La Mède (Bouches-du-Rhône) și Flandres, care aprovizionează regiunea Hauts-de-France, sunt ambele închise. La Esso, a fost semnat un acord cu două sindicate majoritare, între care CFDT, dar nu și cu CGT. Greva a continuat în cele două rafinării ale sale. FO, al patrulea sindicat ca mărime în rândul lucrătorilor din rafinării de la TotalEnergies, s-a alăturat, de asemenea, grevei.

La TotalEnergies, greva a început la 27 septembrie. Este vorba de rafinăria din Normandia (Gravenchon), lângă Le Havre, de depozitul din Flandra, lângă Dunkerque, de bio-rafinăria” de la La Mède (Bouches-du-Rhône), de rafinăria Feyzin (Rhône) și de rafinăria Donges. Cauza conflictului: salariile. CGT, care a lansat greva pe 27 septembrie la TotalEnergies, cere o majorare de 10% pentru 2022, față de 3,5% obținută la începutul anului, pentru a compensa inflația și pentru a beneficia de profiturile excepționale ale grupului.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version