AcasăȘTIRI EXTERNECriza carburanților în Franța. Guvernul anunță „rechiziționarea” de personal pentru deblocarea rafinăriilor...

Criza carburanților în Franța. Guvernul anunță „rechiziționarea” de personal pentru deblocarea rafinăriilor / Sindicatele nu renunță la grevă

Criza carburanților în Franța. Guvernul anunță „rechiziționarea” de personal pentru deblocarea rafinăriilor / Sindicatele nu renunță la grevă / Foto: printscreen

În fața penuriei de carburanți care amenință unele servicii publice, guvernul francez a anunțat marți „rechiziționarea” personalului esențial al grupului Esso-ExxonMobil aflat în grevă. O armă juridică excepțională și radicală. Și riscantă.

Amenințarea se profila deja de câteva zile. Marți,  guvernul a trecut la ofensivă. Confruntat cu conflictul social care perturbă funcționarea rafinăriilor și a depozitelor de combustibili din Franța, premierul a anunțat rechiziționarea de personal pentru deblocarea depozitelor de carburanți ale grupului Esso-ExxonMobil. „Am cerut prefecților să inițieze (…) procedura de rechiziționare a personalului indispensabil funcționării depozitelor acestei societăți”, a declarat premierul Elisabeth Borne în Adunarea Națională.

„Un dezacord salarial nu justifică blocarea țării”

„Un dezacord asupra salariilor nu justifică un blocaj al țării”, a declarat Borne ca răspuns la o întrebare în parlamentul francez.

Măsura vine după zile în care cozile uriașe de vehicule la benzinării au ținut prima pagină a ziarelor, punând presiune asupra guvernului președintelui Emmanuel Macron pentru a pune capăt situației.  Însă, în condițiile în care unele sindicate, în special CGT, nu sunt de acord, conflictul este departe de a se încheia. De asemenea, muncitorii de la rafinăria TotalEnergies SE din Normandia au decis să prelungească greva , a anunțat CGT.

CGT a calificat măsura anunțată de premier drept „ilegală” și a declarat că suspendă participarea la orice întâlniri cu guvernul sau companiile. De asemenea, a cerut ca lucrătorii de la rafinăria Donges din vestul Franței să se alăture grevei începând de miercuri dimineață.

Lovitură în plus pentru francezi

Pentru francezi, criza combustibililor a lovit puternic, în plus față de prețurile mai mari la alimente și alte produse de bază.

Cererea sindicatelor de rafinărie pentru creșteri salariale vine în momentul în care companiile petroliere raportează câștiguri uriașe rezultate din creșterea prețurilor la combustibili, după invadarea Ucrainei de către Rusia, scrie Bloomberg.

Borne a declarat luni că se așteaptă ca situația să se îmbunătățească până la sfârșitul săptămânii, după ce guvernul a deschis depozite în weekend, a exploatat rezervele strategice și a crescut importurile. Dar blocajele de livrare au împiedicat unele transporturi să ajungă la stațiile de benzină.

Deocamdată, rechizitia de personal cerută de executiv vizează doar grupul Esso-ExxonMobil, unde s-a ajuns la un acord privind creșterile salariale. Dar aceasta ar putea fi extinsă rapid la TotalEnergies, unde negocierile sunt încă în impas. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran, a avertizat, după anunțul lui Elisabeth Borne, că, dacă blocajul va persista la TotalEnergies, guvernul va ordona aceleași rechiziții.

Situația de la TotalEnergies este încă neclară. Marți, compania s-a oferit să înceapă discuțiile salariale chiar de miercuri, dar numai dacă sindicatele pun capăt grevelor. Separat, ca un semn că grevele au un impact asupra pieței europene, Exxon a deviat un petrolier de țiței către rafinăria sa Fawley din Marea Britanie, dinspre Le Havre, în Franța.

Rechiziționarea, măsură periculoasă politic și social

Procedura rechiziției, cel puțin excepțională, este legală. Articolul L2215-1 alineatul (4) din Codul general al autorităților locale prevede rechiziții numai în cazuri excepțional de grave, atunci când autoritățile publice nu mai dispun de mijloace materiale sau juridice pentru a proceda altfel. În aceste cazuri foarte limitate, prefecții pot „rechiziționa orice bunuri sau servicii și pot solicita orice persoană necesară pentru funcționarea acestui serviciu”. Cu alte cuvinte, atunci când statul este neputincios în asigurarea ordinii publice, acesta poate face uz de acest „drept de necesitate”.

Nu este vorba ca statul să repună în funcțiune toate rafinăriile, ci să asigure o funcționare minimă, limitată la „serviciile esențiale”, pentru a permite alimentarea vehiculelor de intervenție prioritară, cum ar fi cele ale pompierilor, ale serviciului de ambulanță sau ale poliției – fără de care penuria ar putea avea consecințe directe asupra vieții și siguranței francezilor, scrie France 24.

Cu toate acestea, situația actuală este diferită, deoarece nu se pune problema unei rechiziții complete. Dar pentru sindicate, orice rechiziție, oricare ar fi ea, rămâne inacceptabilă, deoarece pune în discuție dreptul la grevă. Într-un comunicat de presă, CGT a denunțat un „atac inadmisibil” împotrivas dreptului la grevă și a decis să suspende „participarea sa la toate reuniunile cu guvernul și patronatele în această perioadă”. De asemenea, a făcut apel la „toate organizațiile sale să susțină masiv muncitorii din rafinării, mergând la pichetări sau demonstrând în fața prefecturilor și subprefecturilor”.

Cu toate acestea, o astfel de măsură, oricât de radicală și eficientă ar fi, ar putea fi periculoasă din punct de vedere politic. În actualul context inflaționist, ar putea încuraja sindicatele să inflameze un context social deja tensionat.

author avatar
Tudor Borcea
242 afisari

1 COMENTARIU

  1. Micul gerontofil, fu.e la poporul francez cu căciula în mână. Iar Egalite-Fraternite-poola me, stă capră liniștit.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger