Cauta

Turcia mută în justiție bătălia pentru F-35

Turcia mută în justiție bătălia pentru F-35

Exclusă din programul avionului american de luptă, Ankara a declarat că nu renunță la dreptul de partener în cadrul programului Joint Strike Fighter (JSF).

Luna trecută guvernul SUA a notificat Turcia privind excluderea sa din noul memorandum de înțelegere pentru fabricarea avioanelor F-35 (MOU). Ankara este astfel sancționată după ce a cumpărat sisteme antirachetă S-400 din Rusia.

Achiziția de către Ankara a acestor arme performante a provocat iritare în cadrul NATO – unde Turcia este un pilon central – și reacții dure din partea Washingtonului care a anunțat încă din 2019 că începe procesul de expulzare a Turciei din programul F-35.

Liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, nu și-a schimbat linia, ba chiar a declarat că va achiziționa avioane de luptă din Rusia, în locul celor americane.

Pe de altă parte, președintele Industriei Turcești de Apărare (SSB, profesorul Ismail Demir, a declarat că, din punct de vedere legal, „procesul nu s-a încheiat” și că „vede că va începe o anumită perioadă de negocieri pentru programul F-35”.

„Procesul, din punct de vedere legal, nu s-a încheiat. Acesta este un acord de parteneriat și în nici un caz un partener nu are dreptul să ne excludă din contract spunând „te-am retras”. Astăzi vedem că argumentul nostru este corect (…) De asemenea, vedem că va fi inițiat un anumit proces de negociere. Deși până acum nu au existat multe răspunsuri pozitive cu privire la negociere (…) acum vedem că va începe cel puțin acest proces de negociere”, a declarat Demir, sugerând că Ankara vrea să dea în judecată guvernul SUA.

Au plătit și avioane ioc

İsmail Demir a mai spus că Turcia a plătit o sumă care a ajuns la 1,4 miliarde de dolari pentru a fi partener în program. În schimbul acestei sume, primea anumite drepturi în cadrul acestui parteneriat, de la achiziția de avioane F-35 până la exportul de piese pentru aceste aeronave pe care Turcia le-ar fi fabricat, drepturi de care acum va fi privată.

La 21 aprilie, Statele Unite au notificat Ankara că retrag Turcia din programul F-35 Joint Strike Fighter (JSF). Memorandumul de înțelegere (MOU), semnat pentru prima dată de țările partenere în 2006, a fost reziliat pentru retragerea oficială a Turciei din programul F-35 JSF.

Memorandumul de înțelegere cu alți 8 parteneri ai programului F-35 JSF a fost reînnoit, scrie Defence Turk.

Pentru a fi readmisă în programul F-35, Turcia a semnat, în februarie 2021, un acord în valoare de 750.000 de dolari cu Arnold & Porter, o firmă de avocatură din SUA. Acordul, valabil timp de 6 luni, a fost încheiat de Defense Industry Technologies (SSTEK) – o filială a SSB, și include consultanță juridică pentru apărarea drepturilor Turciei în cadrul programului F-35, scrie Defense Romania.

Anterior, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui Ismail Demir și a altor oficiali din SSB, în baza CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act). În plus, Washingtonul a reținut 1,4 miliarde de dolari plătiți de Turcia și a predat Forțelor Aeriene ale SUA patru avioane care, erau gata de livrare către Ankara.

Ultimele stiri

  • Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni
  • Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)
  • Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!
  • Veşti proaste pentru bugetarii obişnuiţi să acord vouchere de vacanţă. De ce trebuie să se bucure cât mai mult de ele în 2024
  • Alimentul de bază care a atins un preţ exorbitant la raft, cel mai mare din ultimii 15 ani. De ce s-a ajuns în această situaţie
  • ANM anunţă că se schimbă vremea în România! Diferențe mari de temperatură de la o zi la alta. Prognoza pentru Bucureşti
  • Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic
  • Gestul banal, dar extrem de periculos pe care îl fac şoferii la volan, îi poate descrie pe aceştia ca fiind psihopați, narcisiști sau machiavelici
  • Motivele pentru care Volodimir Zelenski nici nu vrea să audă de un armistiţiu cu Rusia pe durata Jocurilor Olimpice 2024
  • Horoscop – sâmbătă, 18 mai 2024. Nativii care trebuie să pună piciorul în prag şi să pretindă mai mult respect
  • Exit mobile version