AcasăȘTIRI EXTERNEPedeapsa lui Joe Biden pentru Erdogan a venit

Pedeapsa lui Joe Biden pentru Erdogan a venit

Pedeapsa lui Joe Biden pentru Erdogan a venit

Guvernul SUA ar fi notificat Turcia privind excluderea sa din noul memorandum de înțelegere pentru fabricarea avioanelor F-35 (MOU). Ankara este astfel sancționată după ce a cumpărat sisteme antirachetă S-400 din Rusia.

Agenția de presă oficială din Turcia, Anadolu, a raportat că Pentagonul a informat guvernul turc despre excluderea sa din noul acord încheiat între cele opt țări ale „consorțiului F-35”, care înlocuiește efectiv protocolul de acord din 2006 care includea și Turcia.

Semnatarii noului acord sunt Statele Unite, Australia, Marea Britanie, Italia, Olanda, Canada, Norvegia și Danemarca.

Un oficial al Departamentului Apărării al SUA nu a comentat noul memorandum de înțelegere, dar a confirmat că procesul de expulzare a Turciei din consorțiul F-35 este în desfășurare din iulie 2019.

„Continuăm să mergem mai departe cu procesul de retragere a Turciei din parteneriatul F-35, așa cum a fost anunțat în iulie 2019”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jessica Maxwell.

Dna Maxwell a declarat că achiziționarea și implementarea sistemului rusesc S-400 de către Turcia au fost responsabile pentru declanșarea procesului de excludere.

„Poziția noastră nu s-a schimbat. Sistemul S-400 este incompatibil cu F-35, iar Turcia a fost suspendată din program”, a spus ea, scrie The National News.

Turcia, pilon NATO, s-a alăturat consorțiului american F-35 în 2002 și a planificat să cumpere 100 de astfel de avioane de luptă de generație 5, înainte de a cumpăra sistemul de rachete S-400 din Rusia.

F-35, mai tare decât Articolul 5

Oficialii SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Rusia va folosi S-400 pentru a obține informații despre sistemele de apărare ale forțelor care folosesc F-35 și ale membrilor NATO.

Achiziționarea de către președintele turc Recep Tayyip Erdogan a sistemelor S-400 a fost, de asemenea, văzută ca o încălcare a CAATSA, (Countering America’s Adversaries through Sanctions Act) adoptată de Congresul american în 2017 și care sancționează toate tranzacțiile majore ale partenerilor SUA cu Rusia.

Potrivit observatorilor, excluderea Turciei din programul F-35 arată solidaritatea partenerilor din acest program și dorința lor de a continua fără Turcia, după episodul S-400.

Pe de altă parte, pe hârtie, orice țară NATO este liberă să cumpere orice armament consideră, în afară de situații supuse unui embargo sau având legături cu terorismul.

Achiziția Ankarei ar trebui să fie considerată în contextul principiilor suveranității, opinează unii observatori. Turcia invocă faptul că ales să-și rezolve problemele de apărare aeriană, cu  cel mai adecvat sistem și cel mai potrivit furnizor.

În ambele cazuri SUA-Rusia, mai ales în cazul F-35, aceste arme vin la pachet cu o dependență totală a clienților de furnizori.

În ciuda unei intensificări recente a cooperării dintre Statele Unite și Turcia în ceea ce privește Afganistanul și o întâlnire între înalții diplomați ai acestora la Bruxelles, președintele american Joe Biden nu și-a sunat încă pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

Se așteaptă ca președintele turc să participe la summitul virtual privind clima găzduit, joi, de Statele Unite.

 

author avatar
Tudor Borcea
984 afisari

4 COMENTARII

  1. Mai aiuritilor , in atacul Iugoslaviei , voi ati folosit bombe cu grafit pentru a scurtucircuita componentele electrice si electronice si va tinut . Rusii , mai isteti , folosind tehnologia Kese , pe care voi , din orgoliul de jandarmi ai lumii l-ati refuzat , v-a bagat un cosulet sub burta Suhoiului 24 de va inchis toate comunicatiile armatei navale din Marea Neagra .

  2. Erdogan a cumparat S400 ca n-are incredere in voi , cu , care are parteneriatul imediat de dupa ww2 , cind ati bagat rachetele nucleare in coasta rusilor . Pe care abia in `62 , Criza rachetelor a rezolvat-o . O miscare inteligenta a lui Kruscciov da capo al fine . Nu uita-ti de tentativa de lovitura de stat de acum cit-va ani , cind insa-si Putin l-a sunat si i-a spus sa fuga din hotelul de pe tarmul Marii Negre ca in 10 minute , cele 2 avioane ajung si lovesc cu bombe hotelul unde era cazat . Asa a scapat Erdogan . vinat de prieteni strategi si salvat de dusmani .

  3. Interesant ce scrie ”Lunetistul”. Felicitari ! Omul e documentat se vede de la o postă.
    Probabil ca si Erdogan stie el ce stie despre ”pretini” si se orienteaza omul cum crede de cuviinta pt apararea tarii sale. Bravo lui !
    NATO in sus NATO in jos Erdogan s-a orientat . Bravo lui !
    Numai noi facem plecaciuni in fata unchiului SAM . de altfel partener NATO si nu stapan absolut cum il considera unii politicieni !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger