Cauta

Tentativa de puci din Brazilia: China trimite un mesaj ferm susținătorilor lui Bolsonaro

Tentativa de puci din Brazilia: China trimite un mesaj ferm susținătorilor lui Bolsonaro / Foto: printscreen

China „se opune cu fermitate atacului violent” asupra clădirilor guvernamentale din Brazilia, luate cu asalt, duminică, de susținători ai fostului președinte de extremă-dreapta Jair Bolsonaro, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

China urmărește îndeaproape evenimentele și se opune cu fermitate atacului violent asupra autorităților federale din Brazilia din 8 ianuarie”, a declarat purtătorul de cuvânt Wang Wenbin în cadrul unei conferințe de presă obișnuite.

China, printre primele țări pe agenda lui Lula

Beijingul „sprijină măsurile luate de guvernul brazilian pentru a calma situația, a restabili ordinea socială și a păstra stabilitatea națională”, a adăugat el.

După mai multe ore de haos care a amintit de invadarea Capitoliului din Washington în urmă cu doi ani, după înfrângerea în alegeri a fostului președinte american Donald Trump, forțele de ordine braziliene au recâștigat controlul palatului prezidențial, al Congresului și al Curții Supreme invadate duminică de mii de opozanți ai noului președinte Luiz Inacio Lula da Silva.

„Credem că, sub conducerea președintelui Lula, Brazilia va menține stabilitatea națională și armonia socială”, a declarat Wang Wenbin, calificând Brazilia drept un „partener strategic global” al Chinei.

Președintele chinez Xi Jinping a declarat la sfârșitul lunii octombrie că este „gata să lucreze” cu Lula, care tocmai fusese ales, pentru a consolida parteneriatul dintre cele două țări.

China ar trebui să fie una dintre primele țări pe care președintele brazilian le va vizita în următoarele luni, după Argentina și Statele Unite, potrivit unei surse prezidențiale de la Brasilia, notează Le Journal de Montreal.

În Brazilia, autoritățile judiciare au lansat primele anchete pentru a stabili cine este responsabil de incidentele violente de la Brasilia, unde s-a întors Lula, care a denunțat activitatea unor „puciști”.

Ultimele stiri

  • Victoraș Micula a mai scăpat de un dosar. L-a salvat prescrierea faptelor!
  • Alege ce citești
  • Alegerile europarlamentare, afacerea trecută sub tăcere
  • Angajaţii din România care ar trebui să se aştepte la majorări salariale în luna iunie 2024
  • Vameșii, scuturați la propriu. Controale corporale la ieșirea din serviciu
  • Criteriul de care depinde candidatura lui Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale 2024. L-a precizat chiar el
  • Ministrul Muncii a răspuns la o întrebare crucială privind Legea Pensiilor 2024: „Ce contează pentru pe pensie mai mare: vechimea sau contribuția?
  • Judecătoria Mangalia, un nou verdict în cazul lui Vlad Pascu, şoferul drogat care a ucis doi tineri la 2 Mai
  • Ce este „opțiunea nucleară” pe care UE vrea s-o aplice în cazul Ungariei. Alarmă la Budapesta!
  • Țepe sub nasul ANAF. Accizele, sifonate printr-o schemă nedetectabilă
  • Exit mobile version