AcasăȘTIRI EXTERNEViolențe în Brazilia. „Vandali, fasciști fanatici”: Lula promite să îi pedepsească pe...

Violențe în Brazilia. „Vandali, fasciști fanatici”: Lula promite să îi pedepsească pe susținătorii lui Bolsonaro – VIDEO

Violențe în Brazilia. „Vandali, fasciști fanatici”: Lula promite să îi pedepsească pe susținătorii lui Bolsonaro - VIDEO / Foto: printscreen

Președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, a promis că îi va pedepsi pe susținătorii fostului lider al țării, Jair Bolsonaro, după ce aceștia au luat cu asalt Congresul, palatul prezidențial și Curtea Supremă

La doi ani după asaltul asupra Capitoliului în Statele Unite, un atac similar a avut loc, duminică, în Brasilia.

„Acești vandali, acești fasciști fanatici”

Mii de susținători ai fostului președinte Jair Bolsonaro au intrat cu forța în clădiri guvernamentale cheie și au distrus mai multe birouri, înainte de a fi îndepărtați de poliție

Poliția a recăpătat controlul asupra clădirilor din capitala Brasilia, duminică seara, după ore întregi de ciocniri cu protestatarii. Ajuns în oraș, Lula a vizitat clădirea Curții Supreme pentru a vedea singur pagubele.

Înainte de sosirea sa la Brasilia, Lula a declarat că nu există „nici un precedent în istoria țării noastre” pentru scenele din capitală și a calificat violențele drept „acte ale vandalilor și fasciștilor”.

„Conspiratorii loviturii de stat care au promovat distrugerea proprietății publice din Brasilia sunt în curs de a fi identificați și vor fi pedepsiți”, a postat Lula da Silva pe Facebook.

Anterior, Lula a descris evenimentele din capitală ca fiind „barbare” și a spus că „lipsa de securitate” a permis susținătorilor „fasciști” ai lui Bolsonaro să rupă barierele instalate de forțele armate în jurul clădirilor guvernamentale.

„Acești oameni reprezintă tot ceea ce este abominabil în politică”, a declarat el într-o conferință de presă, scrie Ouest-France. Cel puțin 400 de persoane au fost arestate în urma tulburărilor, potrivit autorităților braziliene.

„Ceea ce au făcut acești vandali, acești fasciști fanatici […] este fără precedent în istoria țării noastre. Cei care au finanțat (aceste demonstrații) vor plăti pentru aceste acte iresponsabile și nedemocratice”, a insistat șeful statului.

Curtea Supremă braziliană l-a suspendat pentru 90 de zile pe guvernatorul Brasiliei, Ibaneis Rocha, în urma unor breșe de securitate care au permis susținătorilor lui Jair Bolsonaro să invadeze clădirile oficiale.

Violențele din Brasilia au fost condamnate de Occident. „Statele Unite condamnă orice încercare de subminare a democrației în Brazilia. Președintele Biden monitorizează îndeaproape situația, iar sprijinul nostru pentru instituțiile democratice ale Braziliei este de neclintit”, a transmis pe Twitter consilierul Casei Albe, Jake Sullivan.

Aflat într-o călătorie în Texas înainte de a se îndrepta spre Mexic, președintele american Joe Biden a calificat drept „scandaloase” violențele comise de bolsonariști în Brazilia.

Bolsonaro își critică suporterii

Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro a denunțat la rândul lui „violențele și atacul clădirilor publice” din Brasilia. Bolsonaro a scris pe Twitter că „demonstrațiile pașnice, care respectă legea, fac parte din democrație”.

„Cu toate acestea, distrugerea și invadarea clădirilor publice, așa cum au avut loc astăzi, precum și cele practicate de stânga în 2013 și 2017, sunt în afara regulilor”, a continuat el. „De-a lungul mandatului meu, am acționat întotdeauna în conformitate cu Constituția, respectând și apărând legile, democrația, transparența și libertatea noastră sacra”.

author avatar
Tudor Borcea
206 afisari

5 COMENTARII

  1. Lula, un puscarias spalat de globalisti si pus presedinte furand 30% din voturi prin sistemul Dominion. Mueglobalistii

  2. Fascismul este reactia naturala a omenirii sanatoase la cancerul comunist ca febra la o infectie. Fara comunism nu exista fascism ca n-are de ce sa existe.

  3. Piesa asta de teatru de proasta calitate am mai vazut-o si la Capitoliu in 2021 si pe aici prin Romania prin anii 1990-1991 !

  4. satanistii nazisti au furat alegerile si in Brazilia asa cum le-au furat peste tot mai putin in Rusia unde nu le merge cu rusii!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger