Cauta

SUA-Europa: Falia se lărgește! Gigantul Exxon a chemat UE în instanță

sua

SUA-Europa: Falia se lărgește! Gigantul Exxon a chemat UE în instanță

Exxon Mobil dă în judecată Uniunea Europeană, din cauza taxei speciale impuse grupurilor petroliere. Gigantul american susține că executivul UE nu are autoritatea de a impune taxe și contestă utilizarea procedurii de urgență.

Gigantul petrolier american ExxonMobil a contestat propunerea Comisiei Europene de a percepe profiturile excedentare de la firmele de petrol și gaze din Uniunea Europeană la Tribunalul General al UE, a anunțat compania miercuri.

Americanii de la Exxon Mobil dau în judecată UE, din cauza taxei speciale impuse grupurilor petroliere

Procesul – intentat prin intermediul filialelor din Germania și Țările de Jos – susține că măsura este o taxă, care este un drept rezervat guvernelor naționale, și contestă utilizarea articolului 122 din Tratatul UE, o procedură de urgență care exclude Parlamentul European, pentru a adopta legislația.

În conformitate cu articolul 122, Comisia inițiază o propunere legislativă, dar Consiliul este cel care adoptă măsura prin vot cu majoritate calificată a țărilor membre UE.

„Acest litigiu este determinat de preocuparea noastră cu privire la efectele neintenționate pe termen lung ale acestei politici asupra competitivității industriei europene”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, potrivit Politico.

„Această taxă va submina încrederea investitorilor, va descuraja investițiile și va crește dependența de produsele energetice și combustibile importate”.

Taxa excepţională planificată de UE ar putea aduce un venit considerabil

Procesul nu împiedică intrarea în vigoare a legislației – și fără nicio limită de timp pentru instanța de judecată pentru a decide cazul, ar putea trece ani înainte ca o hotărâre să fie pronunțată.

Pachetul legislativ în cauză include și taxe denumite „limite de venituri” pentru producătorii de energie electrică și scutiri financiare pentru anumiți consumatori cu amănuntul.

Taxele excepţionale pe profit impuse de Europa ar putea costa cel puţin 2 miliarde de dolari până la sfârşitul anului 2023, a declarat directorul financiar Kathryn Mikells, într-o discuţie cu analiştii, pe 8 decembrie. Comisia estimează că măsura temporară ar putea aduce până la 25 de miliarde de euro, care urmează să fie redistribuită de către țările membre.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version