Cauta

SUA dezvăluie cyber-bombardierul de generație 6. Invizibil, mortal, la costuri astronomice – VIDEO

SUA dezvăluie cyber-bombardierul de generație 6. Invizibil, mortal, la costuri astronomice - VIDEO / Foto: Northrop Grumman

Este un eveniment major pentru US Air Force: Statele Unite au prezentat ceea ce fabricantul Northrop Grumman susține că este cel mai avansat și mai „invizibil” avion din lume, bombardierul B-21.

Dovadă a importanței rolului pe care îl va juca, guvernul american a planificat să comande 100 de astfel de avioane, de cinci ori mai mult decât întreaga producție a bombardierului B-2.

Cu și fără pilot

US Air Force Reveals B-21 Raider (Watch it Here)

Vineri, US Air Force și producătorul american de avioane Northrop Grumman au prezentat cyber-bombardierul B-21 Raider, primul avion de generația a 6-a din lume. Acest avion „invizibil” va putea fi pilotat și fără echipaj.

Acesta va fi primul dintr-o serie de șase avioane aflate în curs de asamblare. Se așteaptă ca avionul să coste aproape 700 de milioane de dolari pe unitate.

„B-21 este cea mai avansată aeronavă militară construită vreodată și este produsul inovației de pionierat și al excelenței tehnologice”, a declarat Doug Young, vicepreședinte al Northrop Grumman Aeronautics Systems, informează BFMTV.

Pe site-ul său, producătorul a afișat o numărătoare inversă pentru a crea suspans, cu un mesaj adresat americanilor și dușmanilor Americii. Se spune că Pentagonul a comandat deja o sută de astfel de aparate, primele livrări urmând să aibă loc în 2030.

US Air Force Launching New B-21 Raider Today

Un demonstrator ar trebui să zboare în 2023. B-21 urmează să înlocuiască bombardierele Boeing B-52 Stratofortress și Rockwell B-1 Lancer.

Se spune că costul programului ar fi de peste 200 de miliarde de dolari, dar Pentagonul nu a oferit niciodată o cifră. Proiectul a fost lansat în 2015 cu o licitație care a opus Northrop Grumman unei alianțe între Boeing și Lockheed Martin.

Acest bombardier va putea fi pilotat fără echipaj la bord. Cu toate acestea, USAF nu a „luat încă nicio decizie” în acest sens, a declarat Ann Stefanek, o purtătoare de cuvânt a Forțelor Aeriene.

Nu va fi singur pe cer: China și Rusia nu stau degeaba

În afară de câteva puncte precum tehnologia „stealth”, conexiunea la un cloud de luptă, viteza și armamentul ultrasofisticat, misterul planează asupra acestui avion, care este destinat să devină „coloana vertebrală a puterii aeriene americane”.

Pe lângă armele care includ bombe nucleare și hipersonice, bombardierul va avea o precizie fără precedent în loviturile sale, datorită unui software alimentat cu date de la toate forțele armate americane.

Pentru a asigura producția fără a fi penalizată de un stat străin, în special pentru componentele electronice, Northrop Grumman spune că a dezvoltat „tehnici avansate de fabricație și instrumente de inginerie digitală”.

B-21 „Raider”, pe de altă parte, nu va fi singur pe cer. Dacă războiul din Ucraina pune în așteptare viitorul bombardier strategic rusesc Tupolev PAK DA, rusă, China lucrează la avionul Xian H-20 care, de asemenea, pare să facă un pas uriaș în viitorul tehnologiei „stealth” și care ar putea constitui un adversar redutabil în caz de conflict.

Ultimele stiri

  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Un medic de la Institutul Oncologic, acuzat de ucidere din culpă! Ar fi uitat o compresă în abdomenul unei femei
  • Sică Mandolină l-a băgat în stabor pe Nicușor Dan
  • Erdogan se teme de Israel. Liderul turc a prevăzut ce s-ar întâmpla dacă Hamasul va fi învins
  • Pacientul Florin Piersic a trecut la nivelul următor. Cum a evoluat starea sănătăţii marelui actor
  • Ce a făcut Robert Fico, premierul Slovaciei, înainte de a fi împuşcat la Bratislava. Un martor a dezvăluit totul
  • Ucraina și Moldova pun presiune pe sistemul energetic românesc. Pierderi majore la Transelectrica
  • Tratatul de pace ce putea încheia războiul din Ucraina. Mai lipseau doar semnăturile lui Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. De ce nu s-au mai înţeles
  • Exit mobile version