AcasăȘTIRI EXTERNEChina a înăsprit cenzura pe internet! Autoritățile chineze le declară război cetățenilor,...

China a înăsprit cenzura pe internet! Autoritățile chineze le declară război cetățenilor, după protestele împotriva restricțiilor zeroCovid

protesteChina a înăsprit cenzura pe internet! Autoritățile chineze le declară război cetățenilor, după protestele împotriva restricțiilor zeroCovid

Autoritățile chineze au inițiat cel mai înalt nivel de de cenzură inclusiv o represiune împotriva VPN-urilor și a altor metode de ocolire a cenzurii online, după ce proteste fără precedent au demonstrat frustrarea publică larg răspândită față de politica zero-Covid.

Reprimarea, inclusiv urmărirea și interogarea protestatarilor, vine alături de relaxarea restricțiilor legate de pandemie, într-o abordare aparentă de morcov și băț față de o revărsare de plângeri publice.

Furie profundă din interiorul Chinei împotriva politicilor Covid

În timpul unei săptămâni extraordinare în China, protestele împotriva restricțiilor zero-Covid au inclus critici la adresa guvernării autoritare a lui Xi Jinping – care a fost evidențiată și mai mult de moartea fostului lider chinez Jiang Zemin.

The Guardian scrie că scurgerile de directive emise platformelor online chineze au dezvăluit preocupările specifice ale autorităților cu privire la interesul crescând în rândul cetățenilor de a ocoli așa-numitul „Marele Firewall” al Chinei. Protestele au fost strict cenzurate, dar protestatarii și alți cetățeni au folosit săptămâna aceasta VPN-uri pentru a accesa știri și aplicații de social media care nu sunt chinezeşti, şi deci interzise în China.

Directivele, publicate și traduse și de China Digital Times, un site de știri din SUA axat pe cenzura chineză, au venit de la administrația chineză a spațiului cibernetic și au anunțat un „Răspuns de urgență pe internet de nivel I, cel mai înalt nivel de management al conținutului”.

China introduce cenzura la nivel de „urgență”

Le-a ordonat managerilor să adopte o „abordare practică” și să consolideze managementul conținutului pentru a identifica, trata și raporta rapid informații despre ceea ce a numit „tulburări offline” și „evenimente recente de mare profil din diferite provincii”.

Aparatul de cenzură al Chinei – cel mai sofisticat de acest fel din lume – a „vânat” şi a şters nenumărate postări de pe reţelele sociale care arătau scene din timpul protestelor şi furia chinezilor împotriva guvernului. Cu toate acestea, noi filmuleţe cu marşuri, mitinguri şi alte semne de disidenţă au continuat să apară pe aplicaţia WeChat şi pe aplicaţia de partajare de videoclipuri Douyin, scrie „The New York Times”, preluat de News.ro.

Experţii spun că volumul mare de clipuri video arată furia profundă din China şi, cel mai probabil, a copleşit software-ul automat şi armatele de cenzori care au sarcina de a supraveghea internetul. Dincolo de cantitatea uriaşă de material care trebuie cenzurat, utilizatorii reţelelor sociale au găsit o serie de trucuri pentru a păcăli cenzura.

Utilizatorii chinezi de reţele sociale postează videoclipuri răsturnate, folosesc filtre pe acestea sau înregistrează videoclipuri ale videoclipurilor – tactici creative care împiedică algoritmii concepuţi de regim să semnalizeze conţinutul neconform. De asemenea, aceştia folosesc programe informatice (de pildă, VPN) pentru a ajunge la site-uri străine blocate, precum Twitter şi Instagram, care nu sunt sub controlul oficialilor chinezi.

author avatar
Andreea Vlad
176 afisari

2 COMENTARII

  1. Saracii Chinezi! Ce se întâmpla la ei, va veni peste tot pamântul….. nu scapa nimeni!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger