Cauta

Soberana 2. Cuba comunistă dezvoltă primul vaccin anti-Covid din America Latină

Soberana 2. Cuba comunistă dezvoltă primul vaccin anti-Covid din America Latină

Candidatul pentru vaccinul ani-coronavirus Soberana 2, dezvoltat în Cuba a intrat în faza 3 a studiilor clinice, au declarat oficialii de la Hvana, declarându-se mândri că este primul vaccin din America Latină care a avansat atât de mult.

„Este incredibil faptul că o țară mică precum Cuba, o insulă săracă din punct de vedere material, dar foarte bogată din punct de vedere uman, a ajuns până aici”, a subliniat, în timpul unei conferințe de presă, dr. Vicente Vérez, directorul institutului de vaccinare Finlay.

„Soberana noastră, primul vaccin din America Latină în faza 3!”, a salutat pe Twitter președintele cubanez Miguel Diaz-Canel.

Recrutarea a 44.000 de voluntari, cu vârste cuprinse între 19 și 80 de ani, a început deja, iar vaccinarea acestora ar trebui să înceapă săptămâna viitoare în Havana, a informat institutul menționat.

Această fază va „dura trei luni după ultima doză injectată”, a indicat directorul adjunct al institutului, Iuri Valdés, grupul de voluntari fiind împărțit în trei părți: una va primi două doze de Soberana 2 la 28 de zile diferență , cealaltă două doze plus o doză pentru creșterea imunității, iar a treia un placebo.

Dar chiar înainte de sfârșitul acestei faze, „rezultatele parțiale pot fi folosite pentru a avansa mai departe și, de exemplu, pentru a solicita o autorizație pentru utilizarea de urgență” a acestui vaccin, așa cum s-a făcut pentru alte vaccinuri din lume, a adăugat Valdez.

Primul vaccin anti-Covid din America Latină

Dacă Soberana 2 obține autorizația finală, ar fi primul vaccin anti-Covid-19 conceput și produs în America Latină.

Cuba comunistă, care rămâne relativ neafectată de pandemie, cu 53.308 de cazuri, inclusiv 336 de decese pentru 11,2 milioane de locuitori, și-a propus ca anul acesta să își vaccineze întreaga populație.

„Ne pregătim să producem până la două milioane de doze pe lună” în fiecare dintre cele două locații de producție, „și acest lucru ar trebui să ne permită să vaccinăm țara în aproximativ șase luni, deoarece țara are nevoie de 30 de milioane de doze”, dacă se vor aplica trei doze per vaccin, a spus Eduardo Ojito, directorul general al Centrului pentru Imunologie Moleculară.

Apoi, „încercăm să creăm un sistem care să crească până la 5-10 milioane de doze lunare”, a adăugat el.

Sub embargou american, dar se descurcă

Aflată sub embargou american din 1962, Cuba a început să-și dezvolte propriile vaccinuri în anii 1980, descoperind în special primul vaccin meningococic B, iar, astăzi, aproape 80% din vaccinurile din programul cubanez de imunizare sunt produse local.

Pe baza acestei experiențe, țara lucrează la patru vaccinuri candidate împotriva coronavirusului: Soberana 1 (în prezent în faza 2), Soberana 2, Abdala (care așteaptă undă verde intre în faza 3) și Mambisa (în faza 1).

Primele trei sunt administrate prin injecție, al patrulea prin spray nazal, cu principalul avantaj că nu trebuie ținute la temperaturi extrem de joase, cum este cazul pentru alte vaccinuri, scrie AFP.

Un nou studiu clinic pentru un al cincilea candidat, Soberana +, care se bazează pe o reformulare a vaccinului Soberana 1, tocmai a început pentru persoanele care se recuperează de maladia Covid-19.

Aceste proiecte utilizează o proteină recombinantă, o tehnică utilizată în special de compania americană de biotehnologie Novavax.

Coronavirusul are la suprafață proteine ​​virale care îi permit să intre în contact și să infecteze celulele. Proteina recombinantă vizează să facă sistemul imunitar să reacționeze la această infecție.

Foto: Facebook

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • O companie de smartphone-uri din China umilește producătorii auto occidentali
  • Aer condiționat fără gaze poluante? Tehnologia refrigeranților solizi
  • Curățenie „made in Oradea” la Palatul Victoria: Bolojan, mopul magic al sinecuriștilor
  • Atac la siguranța națională. Angajații care opresc inundațiile, decimați de guvern
  • Bolojan vrea să bage frica în bugetari. Se fac liste negre cu protestatari
  • Ritmul mesei contează: De ce mâncatul pe fugă îți afectează sănătatea mai mult decât crezi
  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Exit mobile version