AcasăȘTIRI EXTERNEPremieră în UE. Italia blochează exportul vaccinului AstraZeneca

Premieră în UE. Italia blochează exportul vaccinului AstraZeneca

Premieră în UE. Italia blochează exportul vaccinului AstraZeneca

Italia a blocat exportul în Australia a dozelor de vaccin anti-Covid-19 al AstraZeneca produse pe sol european, prima aplicare a unui mecanism de control pus în aplicare de Bruxelles, a anunțat guvernul italian.

Roma a comunicat la sfârșitul lunii trecute decizia sa Comisiei Europene, care nu a ridicat obiecții. Ministerul italian de Externe a declarat într-un comunicat că acest refuz de export se referă la 250.700 de doze ale laboratorul suedezo-britanic.

Italia a justificat decizia prin „lipsa persistentă de vaccinuri și întârzierile în aprovizionarea de la AstraZeneca” în UE și Italia, „cantitatea mare” de doze în cauză și faptul că Australia este considerată o țară „non-vulnerabilă” de mecanismul UE .

AstraZeneca a fost puternic criticată de guvernele europene după ce, în ianuarie, a anunțat că poate livra doar o treime din cele 120 de milioane de doze pe care le promisese inițial celor 27 de state membre ale UE în primul trimestru, din cauza dificultăților de fabricație dintr-o uzină belgiană.

Argumentul nu a convins pe Bruxelles-ul, care a reamintit că alte trei fabrici au fost menționate în contractul semnat cu UE.

Australia minimalizează impactul

Vineri, Ministerul australian de Externe a minimizat impactul deciziei Italiei asupra planului său de vaccinare.

Livrarea dozelor de AstraZeneca pe care guvernul italian le-a blocat „nu a fost inclusă în planul nostru de distribuție pentru următoarele săptămâni”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului. „Este doar un transport dintr-o țară”, a spus el.

Australia, care a aprobat vaccinul AstraZeneca la jumătatea lunii februarie, a primit deja 300.000 de doze din acest vaccin, iar primele urmează să fie injectate, vineri, lucrătorilor din sănătate din sudul țării.

Deși neagă că are în vizor AstraZeneca, Comisia Europeană impune garanții la exporturile de vaccinuri anti-Covid produse în UE de la sfârșitul lunii ianuarie, pentru a menține controlul dozelor destinate celor 27.

Uzină AstraZeneca lângă Roma

Este pentru prima dată când un stat membru blochează un export prin acest mecanism, a declarat pentru AFP o sursă europeană.

Sistemul prevede că statele însele exercită acest control prin intermediul vămilor lor naționale: fiecare stat examinează cererile de autorizație de export pentru vaccinurile fabricate pe teritoriul său, înainte de a solicita avizul Comisiei, la care trebuie să se conformeze.

Comisia „ține la zi un tabel cu cererile de export pentru vaccinuri anti-Covid și angajamentele corespunzătoare” ale laboratoarelor în temeiul acordurilor de precomandă încheiate de UE și pe această bază a aprobat decizia italiană , potrivit unei alte surse europene.

AstraZeneca, care își fabrică vaccinul anti-Covid în locații din Belgia și Olanda, are o fabrică de îmbuteliere și ambalare în Italia în Anagni, lângă Roma, scrie Boursorama.

Ca în multe state membre, s-au ridicat voci și în Italia pentru a critica încetineala campaniei de vaccinare, lansată cu fanfară la sfârșitul lunii decembrie, dar care a întâmpinat rapid întârzieri în livrări.

În acest stadiu, au fost vaccinați 1,51 milioane de italieni, în principal lucrători din domeniul sănătății și vârstnici, și au fost administrate 4,84 milioane de doze, pentru o populație totală de aproximativ 60 de milioane de persoane.

 

author avatar
Tudor Borcea
298 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger