AcasăȘTIRI EXTERNEScumpirile în lanț scot oamenii în stradă. Prețul benzinei aprinde revoltele. Traiul...

Scumpirile în lanț scot oamenii în stradă. Prețul benzinei aprinde revoltele. Traiul zilnic nu mai poate fi asigurat – VIDEO

Scumpirile în lanț scot oamenii în stradă. Prețul benzinei aprinde revoltele. Traiul zilnic nu mai poate fi asigurat / Foto: printscreen

Capitala Ecuadorului, Quito, a fost teatrul unor manifestații de amploare, la care poliția folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii indigeni care au încercat să ia cu asalt Adunarea Națională în cea de-a 11-a zi de demonstrații paralizante și de violențe din cauza creșterii prețurilor la combustibil și a costurilor pentru traiul zilnic.

Confruntările de joi au avut loc după ce protestatarii au obținut o concesie din partea guvernului ecuadorian atunci când președintele Guillermo Lasso – izolat din cauza Covid-19 – le-a permis accesul la un centru cultural emblematic pentru lupta indigenilor, dar care a fost rechiziționat de poliție în weekend.

Scumpiri peste tot: alimente, combustibili, produse de bază

În cursul zilei, un grup de protestatari indigeni (CONAIE) , condus de femei, s-a îndreptat spre Adunarea Națională, dar a fost respins de poliție, în timp ce au izbucnit ciocniri violente. Poliția a folosit gaze lacrimogene, în timp ce protestatarii au aruncat cu pietre și artificii.

Protestele, care au început la 13 iunie pe fondul furiei legate de creșterea prețurilor la combustibili, alimente și alte produse de bază, au provocat moartea a trei persoane și au determinat guvernul să impună starea de urgență în șase din cele 24 de provincii ale țării, informează Al Jazeera.

Se estimează că aproximativ 14.000 de protestatari participă la manife iar aproximativ 10.000 dintre ei se află în Quito, care este sub stare de asediu pe timp de noapte.

Printre revendicările protestatarilor se numără reducerea prețurilor deja subvenționate la carburanți, care au crescut brusc în ultimele luni, precum și locuri de muncă, controlul prețurilor la alimente și creșterea cheltuielilor publice pentru sănătate și educație.

Guvernul nu cedează

Ministrul Francisco Jimenez a anunțat concesia privind centrul cultural în cursul zilei de joi, afirmând că aceasta a fost făcută „de dragul dialogului și al păcii”.  În schimb, el a cerut ca oamenii și bunurile, cum ar fi alimentele și medicamentele, să poată circula liber și a solicitat „oprirea blocajelor rutiere, a demonstrațiilor violente și a atacurilor”.

Însă Jimenez a declarat că nu a fost posibilă ridicarea stării de excepție, așa cum au cerut protestatarii.

Guvernul lui Lasso spune că se conformează și altor solicitări ale protestatarilor, inclusiv îngrășăminte subvenționate, iertarea datoriilor bancare și creșterea bugetelor pentru sănătate și educație. Dar a exclus reducerea prețurilor la carburanți, spunând că această măsura ar costa statul un miliard de dolari pe an, o sumă inaccesibilă.

Ecuador, o țară mică din America de Sud, afectată de traficul de droguri și de violențele aferente, a fost grav afectată de creșterea inflației, a șomajului și a sărăciei – toate acestea fiind exacerbate de pandemie. Protestele au paralizat capitala și au afectat grav economia prin baricadarea drumurilor cheie.

Morți și zeci de răniți

Alianța Organizațiilor pentru Drepturile Omului a declarat că un bărbat în vârstă de 38 de ani a murit miercuri în orașul Tarqui din sudul țării, în confruntările dintre protestatari și poliție, pe care a acuzat-o de tactici violente. Zeci de persoane au fost, de asemenea, rănite în timpul demonstrațiilor din întreaga țară, pe care grupurile indigene au promis că le vor continua până când cererile lor vor fi îndeplinite.

Alte două persoane au murit luni și marți, potrivit Alianței, care a raportat, de asemenea, 92 de răniți și 94 de civili arestați în cele 11 zile de proteste.Oficialii spun că 117 persoane din rândurile poliției și soldaților au fost rănite.

Miercuri seară, aproximativ 300 de protestatari au ocupat o centrală electrică din sudul Ecuadorului și au luat pentru scurt timp ostatici operatorii acesteia, potrivit autorităților.

Datele oficiale arată că economia pierde aproximativ 50 de milioane de dolari pe zi din cauza protestelor, fără a lua în calcul producția de petrol – principalul produs de export al țării – care a fost, de asemenea, afectată.

author avatar
Tudor Borcea
700 afisari

2 COMENTARII

  1. Cu 10. 000 la satanici globalisti nu faci față , de la milioane în sus eventual , pe ăștia greu o sa, i mai arunci de la frâiele conducerilor

  2. este interesanta evolutia tarilor din America de sud…
    Nu este prima data cand vedem evolutii disperate ale oamenilor acolo…
    Vezi Venezuela , Vezi Columbia, Venezuela, Brazilia..
    De ce ? Ce le deosebeste de restul lumii?
    Sunt tari cu Paduri , cu resurse minerale speciale , cu cresteri de animale , cu ape, cu munti, cu istorie…Dar sunt tari cu Plantatii de droguri, mafie, saracie, dictaturi, …

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger