Trebuie germanii să tremure de frig la iarnă? Rusia livrează tot mai puţin gaz, iar preţurile la întreţinere cresc. Ce se alege de solidaritatea cu Ucraina, dacă viaţa devine tot mai grea în Germania?
Nemţii de rând au fost supuşi acestui tir de întrebări, iar răspunsurile par descurajante pentru cei care militează pentru o Europă liberă.
Diferenţe mari între E şi V Germaniei
Cu cât livrează Rusia mai puţine gaze, cu atât mai nesigură devine aprovizionarea cu energie şi cu atât mai costisitori devin carburanţii fosili. Gazul a fost privit în Germania ca soluţie de tranziţie către energia verde, dar acum cărbunele poluant a revenit în centrul atenţiei.
52 la sută dintre germani sunt împotriva relaxării protecţiei climei din pricina problemelor actuale. Dar 43 la sută ar saluta o astfel de cotitură. În context există mari deosebiri, în funcţie de simpatiile politice.
Mari diferenţe există aici între vestul şi estul Germaniei – în fosta RDG. Acolo majoritatea se pronunţă în continuare împotriva sancţiunilor.
Sondajul a fost realizat de institutul infratest-dimap la solicitarea televiziunii publice germane. Demoscopii au chestionat 1300 de cetățeni cu drept de vot, selectaţi astfel încât să fie reprezentativi.
Mai sprijină nemţii Ucraina?
Cu fiecare săptămână cu care războiul se prelungeşte, urmările economice pentru Germania devin tot mai vizibile. Cu toate acestea, majoritatea populaţiei sprijină sancţiunile împotriva Rusiei.
Dar în comparaţie cu faza de început a războiului, sprijinul se tot estompează. Mari diferenţe există aici între vestul şi estul Germaniei – în fosta RDG. Acolo majoritatea se pronunţă în continuare împotriva sancţiunilor.
Inflaţia în creştere se reflectă şi asupra aşteptărilor personale ale cetăţenilor: ei sunt foarte îngrijoraţi de ce le-ar putea rezerva anul viitor.