AcasăȘTIRI EXTERNEGermania nu mai domină piețele globale! Industria se oprește

Germania nu mai domină piețele globale! Industria se oprește

germaniaPerspectivele sumbre pentru Germania! Cea mai mare economie a Europei, pe muchie de cuțit

Uniunea Sovietică abia se prăbușise. Internetul era format din câteva calculatoare de birou care conectau câteva firme. Lumea era un loc foarte diferit atunci când Germania a înregistrat pentru ultima dată un deficit comercial, în 1991.

Dar luni, țara a înregistrat că importurile au depășit exporturile pentru mai bine de 30 de ani. Este adevărat, alte țări înregistrează deficite uriașe.

Pentru Germania, însă, contează mai mult. Întreaga sa economie a fost construită în jurul creării unei mașini industriale care domină piețele globale. Această mașinărie se oprește acum.

După standardele Marii Britanii, ale Statelor Unite sau chiar ale Franței, deficitul de 1 miliard de euro anunțat de Germania ar putea părea o simplă eroare contabilă. Exporturile au scăzut în mod neașteptat, în timp ce importurile au crescut pe măsură ce costul energiei a crescut. Nu este ca și cum companiile germane sunt pe cale să dea faliment sau să apeleze la FMI pentru a-și plăti facturile.

Dar iată care e șmecheria: Germania este aproape în mod unic o economie bazată pe exporturi. Până nu demult, înregistra excedente de 8 sau 9 procente din PIB, adică 20 de miliarde de euro pe lună, cele mai mari din lume. Și există trei mari probleme legate de această dispariție.

În primul rând, notează The Spectator, economia germană se bazează pe vânzarea de bunuri industriale de înaltă calitate către restul lumii. Spre deosebire de multe alte țări, nu are industrii de servicii care să preia ștafeta în cazul în care acestea intră în declin, și nici un centru financiar important care să aducă venituri dacă navele de containere încep să plece în altă parte. Scoateți marii exportatori din economia germană și este cam greu să vă dați seama ce a rămas.

După o scădere a exporturilor urmează o scădere a locurilor de muncă bine plătite din industria prelucrătoare, care reprezintă coloana vertebrală a economiei germane. O întreagă generație de germani calificați nu va avea prea multe alte lucruri de făcut.

În cele din urmă, va însemna, de asemenea, un deficit masiv în zona euro. Dintre toate țările din zonă, Germania a fost singura țară cu excedent majoritar. Care este rezultatul? Moneda va slăbi. Într-adevăr, euro a atins paritatea cu francul elvețian în weekend și este deja aproape de paritate cu dolarul.

În realitate, mașina de export industrial germană a fost alimentată de energia ieftină din Rusia – iar acest combustibil ar putea în curând să se epuizeze.

În cea mai mare parte a perioadei postbelice, Germania s-a mândrit cu o inflație foarte scăzută și un excedent comercial. În prezent, are un amestec foarte italian sau grecesc de inflație de 8%, o monedă care se prăbușește și un deficit comercial în creștere. Multe alte țări sunt obișnuite cu acest lucru, dar pentru germani va fi un șoc.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
4.172 afisari

12 COMENTARII

  1. „slava hucraina”. SLAVAAAAA….

    „GRINDIIL”…. ALTĂ GĂSELNIȚĂ.

    „WAX MACHT FREI”

    O să le iasă pe nas toate aceste prostii.

  2. Scholz ar trebui să fie stolz. Când economia țării se duce în jos, el crește dublează cheltuielile de înarmare.

  3. Scholz e o biată slugă șantajabilă a amerlocilor! Dar nu mai rezistă mult!:..Cel târziu, la iarnă, va zbura din scaun că zici că nici n-a fost!…iar următorul care vine va renegocia relațiile cu Rusia, fără sancțiuni și alte cretinisme dictate de peste Ocean!…O regulă simplă spune că politica trece prin stomac și prin portofel!…Iar pe firmele germane și cetățenii de rând îi doare la noadă de interesele murdare ale amerlocilor!…Ei vor gaz ieftin, prducție, salarii mari și prețuri mici la alimente, încălzire, etc..! Amerlocii vor rămâne sugând pe deget!…

  4. Generatia germana care a ridicat Germania din genunchi se stinge si e inlocuita cu imigranti fara educatie si fara chef de munca cu alta mentalitate si cultura au dorit forță de munca ieftina acum vine si reversul medaliei va deconta. Nu au sprijinit natalitatea au sprijinit imigratia. E valabil in toata Europa occidentală . Haosul se asterne usor peste Europa adormita in final toate astea vor duce la razboi.

  5. Adevărat… generația adaptabilă a germanilor s-a dus. Va fi o dramă și un șoc. Dar este în raport cu nasul lor ridicat. Echilibrul lumii acesteia va balansa bine aceste lucruri.

  6. Sa nu ne facem griji pt Germania,niciodată. Ei fac parte dintre multe alte națiuni foarte puternice pe acest pământ. Au experienta vasta de afaceri ,finanțe. Știu cum sa treacă peste astfel de hopuri. Daca va fi nevoie vor da la schimb alte tari slabe pt interesele lor de bine. Nu 8 ore pe zi și asig.sociale bine plătite le fac puternice. În spatele acestor mulțumiri muncitorești sunt bine puse la punct alte infrastruturi de mulți ani construite sa scoată bani și de a domina.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger