Cauta

Scene de război pe aeroport. Cel puțin 17 morți în confruntările cu poliția – VIDEO

Scene de război pe aeroport. Cel puțin 17 morți în confruntările cu poliția - VIDEO / Foto: printscreen

Cel puțin 17 persoane au murit luni la Juliaca, în sudul statului Peru, în confruntări între poliție și manifestanți care cereau plecarea președintelui Dina Boluarte.

 

„Am confirmat 17 morți astăzi la Puno în timpul confruntărilor cu poliția în apropierea aeroportului Juliaca”, în regiunea Aymara (populație amerindiană) din Puno, a declarat o sursă din cadrul biroului ombudsmanului, care a raportat de asemenea peste 30 de răniți.

Aeroportul Juliaca, teatru de război

Peru Protests LIVE | 12 Killed In Anti-Government Protests in Peru | World News

Victimele au răni prin împușcare, a declarat un oficial de la spitalul Carlos Monge din Juliaca, unde au fost transportate.

Confruntările au izbucnit în momentul în care protestatarii au încercat să invadeze aeroportul Juliaca, situat la aproximativ 1.300 km sud de Lima, în regiunea Puno. Aeroportul fusese deja subiectul unei tentative de atac sâmbătă.

Juliaca: más personas se unen a las protestas y amenazan con radicalizar medidas

„Astăzi, peste 9.000 de persoane s-au apropiat de aeroportul Juliaca și aproximativ 2.000 dintre ele au lansat un atac nemilos împotriva poliției și a instalațiilor, folosind arme improvizate”, a declarat presei președintele Consiliului de Miniștri din Peru, Alberto Otarola, referindu-se la o „situație extremă”.

„Ceea ce se întâmplă este un masacru între peruani, vă cer calm, nu vă expuneți”, a spus primarul din Juliaca, Oscar Caceres, într-un apel către populație la radioul local La Decana.

Criză politică și instituțională

Aceste noi decese ridică la 39 numărul persoanelor care au murit în manifestațiile antiguvernamentale în aproape o lună de proteste în Peru, țară scufundată într-o gravă criză instituțională și politică, informează Boursorama.

Peru protests: 14 killed in southern city of Juliaca

Demonstranții cer demisia Dinei Boluarte, care a preluat conducerea țării după demiterea socialistului Pedro Castillo în decembrie. De asemenea, ei cer un nou parlament și organizarea imediată a alegerilor, deja devansate din 2026 în aprilie 2024.

Regiunea Puno, la granița cu Bolivia, este epicentrul protestelor din țară. O grevă pe termen nelimitat are loc acolo din 4 ianuarie. Este, de asemenea, punctul de plecare al unui marș organizat de mai multe colective de cetățeni și de țărani, care urmează să ajungă în capitala Lima în jurul datei de 12 ianuarie.

Perú | Más de 60 heridos y el intento de la toma del aeropuerto de Juliaca

Protestele au început după ce parlamentul l-a demis și apoi l-a arestat pe  Castillo la 7 decembrie, în urma tentativei sale de dizolvare a parlamentului, descrisă de adversarii săi politici drept o „lovitură de stat”.

Luni, Peru i-a interzis fostului președinte bolivian Evo Morales să intre pe teritoriul său pentru „intervenția” sa în afacerile politice interne ale țării. Fostul președinte bolivian a fost activ în politica peruană de la venirea la putere a lui Pedro Castillo, în iulie 2021, până la înlăturarea sa, la 7 decembrie.

De atunci, Morales și-a exprimat sprijinul față de demonstrațiile care cer plecarea Dinei Boluarte și, în special, față de cele care au loc în regiunea Puno, pe care a vizitat-o în noiembrie anul trecut. Dreapta peruană o acuză că a împins sudul țării să se despartă pentru a fi anexat de Bolivia.

Dina Boluarte este cea de-a șasea persoană care ocupă președinția în cinci ani, într-o țară aflată într-o criză politică permanentă și măcinată de corupție.

Ultimele stiri

  • De ce continuă să moară elitele lui Putin?
  • Reforma serviciilor de informații din SUA sau lupta lui Donald Trump cu ”deep state” (II)
  • Imagini incredibile! O furtună puternică a făcut prăpăd în Sinaia. Vijelia a luat pe sus acoperișuri și a doborât mai mulți copaci – FOTO/VIDEO
  • COTAR acuză: ASF închide ochii în fața unui nou faliment pe piața polițelor RCA, iar ANAF controlează doar firmele care au capital românesc
  • „Pe drumul gustului”, o declarație de război împotriva prostituării televiziunii culinare
  • În 2025, unii mai poartă mască, iar alții încă trimit pornache pe whatsapp
  • La 15 ani, un elev clujean uimește lumea științifică cu o stație care „analizează atmosfera”. Performanțele l-au recomandat pentru campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • PE relaxează regulile privind stocurile de gaze. Ion Sterian: „Este un lucru bun pentru România”
  • Detoxifierea hormonală: Ce înseamnă și de ce este tot mai populară în rândul femeilor?
  • VIDEO. Călin Georgescu a mers să semneze controlul judiciar: „A venit vremea ca românii să-și revendice suveranitatea, să-și decidă singuri viitorul”
  • Exit mobile version