Cauta

Scandalul Pegasus ajunge în Parlamentul European / Cum își spionează UE proprii comisari

Scandalul Pegasus ajunge în Parlamentul European / Cum își spionează UE proprii comisari / Foto: Facebook

Parlamentul European urmează să înființeze o comisie de anchetă după scandalul provocat de folosirea software-ului Pegasus, folosit de guvernele UE pentru a spiona personalități europene, politicieni, jurnaliști, aleși.

„Gravitatea scandalului Pegasus nu poate fi subestimată”, a declarat marți eurodeputata liberal olandeză Sophie in’t Veld (Renew), care urmează să fie raportorul comisiei.

„Comisarii UE sunt vizați, poate de guvernele UE”

Comisia va încerca să afle dacă utilizarea programelor spion a încălcat legislația UE și drepturile fundamentale. Raportul ar trebui adoptat peste un an, spune grupul Renew.  „Faptul că comisarii UE sunt vizați, poate de guvernele UE, nu face decât să agraveze o situație deja gravă. Trebuie să ajungem până la capăt”, a spus ea.

Comisarul european pentru Justiție, belgianul Didier Reynders, ar fi unul dintre oficialii europeni spionați cu ajutorul programului Pegasus. Software-ul producătorului israelian NSO Group este capabil să citească toate datele de pe telefoanele mobile infectate. De asemenea, poate porni camera și microfonul dispozitivului fără ca utilizatorul să observe.

Scandalul a cunoscut o nouă întorsătură în Spania, unde mișcarea de independență catalană a acuzat luni guvernul că a folosit acest software pentru a spiona telefoanele mobile a zeci de lideri ai săi între 2017 și 2020, scrie Le Parisien.

„Într-o Europă democratică, nu ar trebui să existe loc pentru spionaj”, a protestat europarlamentarul catalan Carles Puigdemont, în timpul unei conferințe de presă la Bruxelles. Fostul președinte regional, care a fugit în Belgia pentru a scăpa de justiția spaniolă după tentativa de secesiune a Cataloniei din octombrie 2017, nu a fost spionat direct, dar multe dintre rudele sale, inclusiv soția sa, au fost. Puigdemont a cerut acțiuni legale împotriva guvernului spaniol, care a negat marți orice acțiune de spionaj.

Comisia Europeană își declină competența

Întrebată, Comisia Europeană a declarat marți că nu are competență să se ocupe de activitățile de informații ale statelor membre. „Ne bazăm pe justiția independentă pentru a se ocupa de acțiunile guvernelor lor”, a spus un purtător de cuvânt.

Parlamentul European a respins argumentul. „Chestiunea este europeană și miza este europeană. Nu putem lăsa acest lucru la latitudinea statelor membre, care vor înăbuși scandalul”, a denunțat europarlamentarul ecologist german Hannah Neumann, în cadrul unei alte conferințe de presă organizată de grupul Verzilor.

„Trebuie să ne înarmam (…), să dezvoltăm un cadru normativ european pentru a preveni continuarea acestui scandal și să stabilim ce poate sau nu poate fi folosit”, a adăugat omologul său spaniol Diana Riba i Giner. Verzii din Parlamentul European cer interzicerea programelor spion.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • PSD, de la partid-stat la partid-știrb
  • Stăm bine! Importurile de energie, cât producția de nuclear, eolian și solar la un loc
  • Se prăbușește comerțul transatlantic?
  • Execuția bugetară pe 2024, gaură de 22 miliarde de lei din fonduri europene
  • Stadion de 100.000 de locuri pentru United!
  • Manchester City aruncă în aer fotbalul: contract de 1,1 miliarde euro!
  • Trump transformă „războiul lui Biden” în propriul său război
  • Schema UE de a strânge mai mulți bani pentru Ucraina: riscuri pentru piețele europene
  • Intervenție de ochii lumii. PNL ”atacă” indemnizațiile compensatorii ale foștilor judecători CCR
  • Exit mobile version