Revoluţia din SUA a intrat în a 3-a zi. Protestele continuă, aşadar, şi duminică. Mai multe persoane s-au adunat în faţa sediului instituției Curţii Supreme din Washington DC, însă proteste au avut loc în toată ţara, mai ales în statele care au interzis deja întreruperile de sarcină. Mii de americani sunt acum pe străzi.
În timp ce în Missouri, Dakota de Sud sau Georgia spre exemplu clinicile și-au închis pe rând porţile, state liberale precum New York ori California s-au angajat să devină un refugiu pentru femeile care vor să renunțe la sarcină.
De asemenea, mii de persoane au protestat vineri și sâmbătă, nemulţumite fiind de decizia Curţii Supreme, care a eliminat dreptul constituțional la avort, anulând hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973.
După şocul suferit vineri, susţinătorii dreptului la avort s-au mobilizat sâmbătă, cum era de așteptat, pentru o a doua zi de proteste față de decizia Curţii Supreme.
Şapte state republicane şi conservatoare au interzis deja avortul
Proteste au loc în toată ţara, dar mai ales în statele conservatoare, care au profitat de decizia Curţii pentru a interzice imediat pe teritoriile lor întreruperile de sarcină.
Până vineri seara, cel puţin şapte state republicane şi conservatoare au interzis deja avortul: Alabama, Arkansas, Kentucky, Louisiana, Missouri, Oklahoma şi Dakota de Sud. În schimb, state conduse de democraţi precum New York, California, Oregon şi statul Washington s-au angajat să fie „sanctuare” pentru avort.
Purtând eşarfe verzi şi ţinând pancarte în timp ce mărşăluiau între două pieţe cunoscute din Manhattan, majoritatea tinerelor au cerut ca drepturile lor de a-şi controla corpurile să fie respectate.
Americancele și-au strigat în stradă drepturile
Între bannerele improvizate şi sloganurile scrise în grabă pe carton sau coli de hârtie, furia şi neputinţa tinerei generaţii erau clar perceptibile între Union Square şi Washington Square, în centrul Manhattanului.
Mii de oameni și-au strigat furia chiar în fața sediului Curții Supreme de Justiție de la Washington.
Printre numeroasele manifestaţii de vineri, două au fost marcate de violenţe. La Cedar Rapids, în Iowa, o camionetă a intrat într-un grup de manifestanţi, rănind o femeie. În Arizona, poliţia a recunoscut că a recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii care loveau în mod repetat ferestrele Senatului statului. La Los Angeles, o manifestaţie a fost dispersată prin forţă de poliţişti echipaţi cu bastoane.