AcasăȘTIRI EXTERNERecord mondial. Un mega-fulger lung de 768 kilometri, înregistrat în SUA

Record mondial. Un mega-fulger lung de 768 kilometri, înregistrat în SUA

Record mondial. Un mega-fulger lung de 768 kilometri, înregistrat în SUA

Un mega-fulger care a parcurs distanța de 768 km în SUA, la 29 aprilie 2020, deține acum recordul pentru cea mai mare lungime înregistrată vreodată pentru un astfel de fenomen, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale (WMO).

Această agenție a ONU a validat și un alt record, cel al fulgerului care a durat cel mai mult: la 18 iunie 2020, în timpul unei furtuni peste Uruguay și nordul Argentinei, un fulger s-a manifestat timp de 17,102 secunde.

Echivalent cu distanța Londra-Hamburg

La 4 martie 2019, durata recordului precedent a fost de 16,73 secunde, potrivit WMO, ai cărui experți se bazează pe tehnologiile satelitare pentru măsurătorile lor.

Fulgerul care a doborât recordul de lungime în 2020 a acoperit o distanță orizontală de 768 km pe cerul din sudul Statelor Unite (Texas, Louisiana și Mississippi). Aceasta este aproximativ echivalentă cu distanța dintre orașele Londra și Hamburg.

Acest record a fost deținut până acum de un mega-fulger de 709 km care a brăzdat cerul din sudul Braziliei, la 31 octombrie 2018, scrie Boursorama.

Cele două noi recorduri au fost înregistrate în zone obișnuite ale acestor fenomene din America de Nord și de Sud, și anume Marile Câmpii și, respectiv, bazinul La Plata.

Impact direct, impact indirect

„Fulgerul este un risc major și sunt multe victime în fiecare an. Aceste noi înregistrări evidențiază preocupările serioase de siguranță publică legate de fulgere care pot parcurge distanțe considerabile”, a comentat secretarul general de la WMO, Petteri Taalas.

Datele despre noile recorduri validate de WMO, care menține evidența oficială a extremelor de pe glob, emisfere și regiuni, au apărut în Bulletin of the American Meteorological Society.

„Probabil că există și mai multe valori extreme și, fără îndoială, le vom putea observa atunci când tehnicile de detectare a fulgerelor vor fi și mai avansate”, a declarat Randall Cerveny, raportorul OMM pentru extreme meteorologice și climatice.

Cea mai mortală lovitură de fulger cu „impact direct” a avut loc în Zimbabwe în 1975, când 21 de persoane au fost ucise dintr-o singură lovitură în timp ce se adăposteau într-o colibă.

Recordul deceselor prin „impact indirect” datează din 1994: 469 de persoane au murit în Dronka, Egipt, când un fulger a lovit un depozit de combustibil care a luat foc.

 

author avatar
Tudor Borcea
512 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger