Cauta

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Kievul spune că se află la doar „50 de kilometri” de Rusia / Un punct de cotitură în conflict?

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Kievul spune că se află la doar „50 de kilometri” de Rusia / Un punct de cotitură în conflict? / Foto: printscreen

Statul Major ucrainean a explicat, duminică, că se forțele Kievului se află la aproximativ „50 de kilometri de frontiera ruso-ucraineană”, în nord-estul țării.

Un punct de cotitură în război? Ucraina a anunțat duminică că trupele sale au recucerit în septembrie peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu de la forțele rusești, în cadrul unei contraofensive în nord-estul țării.

Peste 3.000 de kilometri pătrați, sub control ucrainean

„De la începutul lunii septembrie, peste 3.000 de kilometri pătrați au fost readuși sub control ucrainean”, a declarat Valeri Zaluujni, comandantul-șef al armatei ucrainene, într-un comunicat. „În jurul Harkovului, am început să avansăm nu doar spre sud și est, ci și spre nord. Suntem la 50 de kilometri de graniță”, a spus el.

La începutul acestei luni, armata ucraineană a anunțat mai întâi o contraofensivă în sud, înainte de a face o pătrundere surprinzătoare și fulgerătoare a liniilor rusești în nord-est, în regiunea Harkov, în cursul săptămânii trecute.

Guvernatorul rus al regiunii ruse Belgorod, la granița cu Ucraina, a declarat că mii de persoane au fugit din regiunea Harkov spre Rusia. „Nu a fost cea mai ușoară noapte, nu a fost cea mai ușoară dimineață. În ultimele 24 de ore, mii de oameni au trecut granița”, a declarat Viaceslav Gladkov într-o adresă video, postată pe canalul său Telegram.

Anterior, Statul Major General ucrainean a anunțat că „eliberarea unor părți de teritoriu din districtele Kupiansk și Izium din regiunea Harkov era în curs de desfășurare”.

Cu o zi înainte, Kievul a anunțat că forțele sale au intrat în Kupiansk, care se află pe rutele de aprovizionare ale trupelor rusești.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul la Washington, forțele ucrainene au avansat pe alocuri „pe o adâncime de 70 km” și au recucerit „mai mult teritoriu în cinci zile decât au capturat rușii în toate operațiunile lor din aprilie”.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version