Separatiștii din Donbas acuză forțele Ucrainei de bombardamente extrem de violente, care au distrus infrastructuri critice, lipsindu-i pe locuitori de apă potabilă, energie electrică și căldură.
Autoritățile autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR) au început, vineri, să evacueze în masă populația civilă dincolo de teritoriul republicilor, în regiunea vecină Rostov din Rusia.
Separatiștii și Kievul se acuză reciproc
Peste 6.603 de locuitori au părăsit deja regiunea, inclusiv 2.436 de copii, potrivit presei ruse.
Începând de săptămâna trecută, bombardamentele de artilerie din partea Ucrainei s-au intensificat. La Donețk, se aud sirene de apărare civilă și s-au format cozi uriașe la benzinării și la bancomate.
Bombardamentele au distrus o serie de infrastructuri critice din Luganks, unde locuitorii au rămas, luni, fără curent, căldura și apă. Potrivit separatiștilor, o serie de explozii au avut loc la o termocentrală și la o stație de filtrare a apei.
O situație similară s-a înregistrat și în Donețk, unde oamenii au rămas fără apă potabilă, după o altă explozie la stația de epurare a apei.
Serviciile secrete ucrainene spun că exploziile ar fi fost provocate chiar de separatiști, care la rândul lor spun că acestea au fost distruse după ce au fost bombardate de forțele militare ucrainene.
Occidentul se uită în altă parte
Un total de 49 de încălcări ale încetării focului de către forțele armate ucrainene au fost înregistrate pe teritoriul autoproclamatei Republici Populare Lugansk, sâmbătă, scrie Tass.
Atacurile au vizat 27 de zone rezidențiale ale republicii.
Politica țărilor occidentale care preferă să ignore bombardarea Donbasului de către trupele ucrainene ar putea împinge Kievul la o ofensivă la scară largă, a declarat duminică Dmitri Poliansky, prim-adjunctul reprezentantului permanent al Federației Ruse la ONU.