Cauta

Răfuială climatică cu patria. Greta Thunberg își dă propria țară în judecată, o premieră în Suedia

Răfuiala climatică. Greta Thunberg își dă propria țară în judecată / Foto: printscreen

Greta Thunberg, împreună cu peste 600 de tineri, au intentat, vineri, un proces împotriva guvernului Suediei, o premieră în regatul scandinav.

„Nici un proces climatic de o asemenea amploare nu a fost vreodată desfășurat în sistemul juridic suedez”, a declarat Ida Edling, membră a Comitetului Aurora, mișcarea care a stat la baza plângerii.

Lipsa de „ambiții climatice” a guvernului

Plângerea, care a fost înmânată în mod simbolic în cadrul unei demonstrații în Stockholm, a fost deja trimisă vineri în format digital la un tribunal din capitala suedeză, a precizat comitetul.

Plângerea este în curs de pregătire de aproape doi ani, dar vine într-un moment în care noul guvern de dreapta din Suedia este aspru criticat pentru lipsa sa de ambiție în domeniul climei, evident și de Greta Thunberg.

În timp ce inițiativa este o premieră în instanțele suedeze, Suedia fusese deja acționată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), alături de alte 32 de țări, în 2020, de către șase tineri cetățeni portughezi, tot pentru a ataca presupusa lipsă de acțiune a acesteia împotriva încălzirii globale, informează Swissinfo.

„Dacă vom câștiga, se va decide că statul suedez este obligat să participe la măsurile globale necesare pentru a menține obiectivul de 1,5 grade”, a explicat Ida Edling.

În ultimii ani, din ce în ce mai multe organizații și cetățeni s-au adresat instanțelor de judecată pentru a denunța ceea ce ei consideră a fi inacțiunea guvernului în ceea ce privește problemele climatice.

Într-un caz de referință, Curtea Supremă olandeză a ordonat guvernului, în decembrie 2019, să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 25% până la sfârșitul anului 2020.

Într-un raport publicat marți, Institutul suedez de meteorologie și hidrologie (SMHI) a subliniat că temperatura medie a țării a crescut cu aproape două grade de la sfârșitul secolului al XIX-lea, de două ori mai repede decât media globală.

Ultimele stiri

  • Statele Unite consideră că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne „limitată”
  • AUR: Nicolae Ciucă prejudiciază campania electorală prin panourile uriașe amplasate în țară
  • Ciolacu s-a întâlnit cu investitori americani în domeniul energiei
  • Ciucă: „Cota unică nu și-a încheiat aplicabilitatea în România”
  • Cum pot economisi românii mai mulţi bani de la o lună la alta. Greşeala pe care s-o eviţi!
  • Partidele Politice Fantomă strivesc România între măsele
  • Scene şocante la bordul unui avion: un bărbat a început să alerge pe culoar. Ce au făcut poliţiştii (VIDEO)
  • Alege ce citești
  • Ordin pe unitate: ARMATĂ OBLIGATORIE!
  • Actul cu care NU poţi merge la vot! Șeful AEP, mesaj pentru alegătorii români
  • Exit mobile version