AcasăȘTIRI EXTERNECEDO refuză menținerea în viață a unui copil aflat în moarte cerebrală....

CEDO refuză menținerea în viață a unui copil aflat în moarte cerebrală. Cazul care cutremură Marea Britanie

CEDO refuză menținerea în viață a unui copil aflat în moarte cerebrală. Cazul care cutremură Marea Britanie / Foto: printscreen

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins, miercuri seară, recursul părinților unui copil din Marea Britanie, în vârstă de 12 ani, aflat în moarte cerebrală, împotriva retragerii tratamentului de menținere în viață. În ciuda eșecurilor succesive în instanță, părinții și-au continuat demersurile pe toate căile posibile.

Archie Battersbee se află în comă într-un spital din Londra din luna aprilie. El este considerat în moarte cerebrală de către medici, iar instanțele britanice au autorizat spitalul, la mijlocul lunii iulie, să oprească tratamentul de menținere a vieții.

Cererea părinților, „inadmisibilă”

Părinții săi, Hollie Dance și Paul Battersbee, care sunt sprijiniți de o organizație creștină, refuză să-și lase fiul să moară. Ei spun că vor să-i ofere toate șansele de recuperare și că au văzut semne de viață, fie în ochii lui, fie prin presiunea făcută de degetele sale.

În ciuda eșecurilor succesive în instanță, ei și-au multiplicat recursurile în fața tuturor organismelor posibile, obținând mai multe răgazuri în ultimele zile, în ciuda termenelor stabilite de judecători. În timp ce întreruperea tratamentului era programată pentru prânz, în urma unei noi decizii a Curții Supreme britanice, ei au depus cu câteva ore mai devreme o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a împiedica acest lucru. Dar CEDO a decis miercuri seara că cererea lor este inadmisibilă, scrie Europe1.

Este posibil ca sistemul de sănătate britanic, „guvernul și instanțele din această țară și din Europa să fi renunțat să-l mai trateze, dar nu și noi”, a declarat mama copilului. „Vom lupta până la capăt pentru dreptul lui Archie de a trăi”, a declarat Hollie Dance.

Provocare mortală pe rețelele sociale

Archie a fost găsit inconștient în locuința sa pe 7 aprilie și de atunci nu și-a mai recăpătat cunoștința. Potrivit mamei sale, acesta participase la o provocare pe o rețea de socializare de a-și ține respirația până când a leșinat. Înainte de accident, era un băiat sportiv, care practica gimnastica și artele marțiale.

Dar, pentru medici, cazul său este fără speranță, ceea ce justifică încetarea tratamentului. „Corpul, organele și inima lui se sting”, a declarat luni judecătorul Curții de Apel Andrew McFarlane.

Judecătorii Curții Supreme, care au analizat și ei cazul, și-au exprimat „marea compasiune” pentru părinții lui Archie, care trăiesc „coșmarul oricărui părinte – pierderea unui copil foarte iubit”. Cu toate acestea, au spus că le revine sarcina să aplice legea.

Alistair Chesser, directorul medical al Barts Health NHS Trust, a declarat că încearcă să ofere cel mai bun sprijin posibil tuturor în aceste momente dificile”. „Aşa cum ne-au indicat instanţele, vom lucra cu familia pentru a pregăti întreruperea tratamentului, dar nu vom face nicio modificare în îngrijirea lui Archie până când problemele legale în curs nu vor fi rezolvate”, a adăugat el.

În trecutul recent, Regatul Unit a fost deja marcat de alte două cazuri comparabile. În aprilie 2018, un copil în vârstă de 23 de luni, Alfie Evans, care suferea de o boală neurodegenerativă rară, a murit după o lungă bătălie juridică purtată de părinții săi împotriva încetării tratamentului. Părinții săi au primit sprijinul Papei Francisc, care a făcut mai multe apeluri pentru a-l ține în viață pe băiat.

În 2017, Charlie Gard, care suferea de o boală genetică rară, a murit cu puțin timp înainte de a împlini un an, după ce ventilația artificială a fost oprită în ciuda înmulțirii apelurilor părinților săi.

author avatar
Tudor Borcea
822 afisari

2 COMENTARII

  1. Asa zice CEDO de la o vreme.
    Nu se apleaca asupra probelor ci o respinge ca inadmisibila.
    Nu va inchipuiti ca motiveaza de ce o respinge.Noooo…..o respinge si gata !Hai, pa !
    Nu e motivata ca hotararile CCR.

  2. soros are oameni infiltrati si la cedo . doar Dumnezeu poate hotara , nu niste functionari , unii platiti de soros , care vrea cati mai putini .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger