Vladimir Putin s-a comparat joi cu Petru cel Mare, la o întâlnire cu tineri antreprenori din Rusia, și a sugerat o paralelă între invazia din Ucraina și războiul pe care țarul l-a dus împotriva suedezilor. Președintele rus a spus că atunci, ca și acum, Rusia își ia înapoi teritorii, iar asta poate dura.
Este una dintre cele mai provocatoare replici a liderului de la Kremlin, au remarcat experții, potrivit CNN.
Putin susține că Rusia trebuie să-și recupereze teritoriile
„Petru cel Mare a purtat Războiul Nordului vreme de 21 ani. Există impresia că, luptând cu Suedia, a cucerit ceva. Nu a cucerit nimic, a recuperat. Nu cucerea nimic, recupera”, a afirmat Vladir Putin.
Nu a contat că țările europene nu au recunoscut că Petru cel Mare a ocupat teritoriul prin forță, a adăugat Putin.
„Atunci când a întemeiat noua capitală (Sankt Petersburg – n.r.), nicio ţară din Europa nu recunoştea acest teritoriu ca aparţinând Rusiei. Toată lumea îl considera ca făcând parte din Suedia. Dar, din timpuri imemoriale, acolo trăiau slavi alături de popoare fino-ugrice. (…) El recupera şi întărea” ţara, a comentat liderul de la Kremlin. „Din câte se pare, ne revine şi nouă să luăm înapoi şi să întărim” a adăugat el, părând să facă aluzie la ofensiva rusă în Ucraina.
Ucrainenii condamnă remarcile președintelui rus
Acele remarci au fost condamnate rapid de ucraineni, care le-au văzut ca pe o recunoaștere evidentă a ambițiilor imperiale ale lui Putin.
„Mărturisirea lui Putin și compararea cu Petru cel Mare demonstrează că nu a existat niciun „conflict”, ci doar confiscarea sângeroasă a țării sub pretexte inventate de genocid popular”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak pe Twitter. „Nu ar trebui să vorbim despre „salvarea feței [Rusiei]”, ci despre deimperializarea imediată a acesteia”.
Proiectul lui Putin de restaurare imperială
Invocând memoria lui Petru cel Mare, devine clar că scopurile lui Putin sunt conduse de un anumit simț al destinului istoric. Iar proiectul lui Putin de restaurare imperială s-ar putea – teoretic – să se extindă și la alte teritorii care au aparținut cândva Imperiului Rus sau Uniunii Sovietice, lucru care ar trebui să tragă alarma în toate țările apărute în urma prăbușirii URSS, potrivit CNN.
Pentru a marca 350 ani de la naşterea celui care a condus Rusia mai întâi ca ţar, apoi ca împărat din 1682 până la moartea sa în 1725, Vladimir Putin a vizitat joi, la Moscova, o expoziţie consacrată lui Petru I, considerat modelul său din istorie.