Cauta

Producția se prăbușește.Europa nu va salva orice companie înfometată de energie

Sectorul european de producție se prăbușește sub povara prețurilor ridicate ale energiei electrice și gazelor naturale. Cu puține perspective de ușurare a situației, se anunță un nou val de reduceri și închideri.

Și asta înainte de orice raționalizare a gazelor, care ar putea avea loc mai târziu în acest an, prima dată în Germania, în cazul în care Rusia reduce și mai mult aprovizionarea. În acest scenariu, multe companii nu vor avea de ales decât să pună lacătul pe poartă.

Raționalizarea gazului poate fi încă o perspectivă îndepărtată, dar criza este deja aici.

Impactul prețurilor asupra activității industriale se manifestă cu mult înainte ca aprovizionarea cu gaz să fie întreruptă. Guvernele trebuie să decidă chiar acum care companii vor primi sprijin financiar și care nu.

Liderii europeni ar trebui să se întrunească la un summit de urgență dedicat crizei energetice. Luna viitoare nu va fi prea devreme. Până la iarnă,Europa are nevoie de o campanie la nivel continental pentru a economisi energie și a reduce cererea.

Menținerea în funcțiune a centralelor nucleare, plafonarea prețurilor la energie cu ridicata, eliminarea costurilor și a limitelor de CO2, arderea  a mai mult cărbune, repornirea producției interne de gaz chiar dacă acest lucru declanșează cutremure locale în Olanda. Totul trebuie să fie susținut cu împrumuturi de miliarde de euro de la guverne pentru sectoarele cheie.

Potrivit economiștilor de la Bloomberg, problema nu constă doar în prețurile actuale ale energiei electrice și ale gazului. Contractele la termen pentru 2023, 2024 și chiar 2025, care sunt folosite pentru a bloca costurile energiei, devin tot mai scumpe pe zi ce trece.

În privat, directorii europeni spun că vor folosi următorul sezon de raportare trimestrială pentru a anunța mai multe închideri de fabrici. Industriile afectate vor fi cele care utilizează cel mai intensiv energia: îngrășăminte, metale de bază și oțel, produse chimice, ceramică, sticlă și hârtie.

Dar tot mai mult va fi afectată și producția de alimente. Serele încălzite și fermele de pui se confruntă cu facturi energetice astronomice.

Lupta pentru a menține deschise companiile înfometate de energie ține de costuri. Europa nu va putea salva orice companie consumatoare de energie.  Ceea ce trebuie făcut este păstrarea lanțurilor de aprovizionare care sunt amenințate, producția de alimente mai presus de toate. Trebuie redus consumul acum, nu atunci când gazul este întrerupt.

Ultimele stiri

  • Promisiunea lui Florin Piersic, de pe patul de spital. Mesajul emoţionant pe care l-a transmis fanilor
  • De ce românii cumpără tot mai mult produsele marcă proprie ale supermarketurilor. Nu e vorba doar despre preţ
  • Misterul piramidelor egiptene, desluşit! Cum au fost construite mai ușor în urmă cu 4.700 ani (VIDEO)
  • Mugur Isărescu trage semnalul de alarmă: „Când datoria depășește 50%, trebuie luate măsuri”. Urmează îngheţarea pensiilor şi a salariilor?
  • S-au scos „armele” în campania electorală din SUA. Donald Trump şi Joe Biden s-au atacat de la distanţă
  • Românii care aproape că se aleg cu dublarea pensiei. Noua Lege a Pensiilor 2024 îi favorizează
  • Rusia a atacat Kievul cu drone! Moscova acuză că şi Ucraina lovește teritoriul rusesc cu bombe ghidate franceze şi rachete anti-radar americane
  • Horoscop – duminică, 19 mai 2024. Nativii care trebuie să aibă grijă la cheltuieli!
  • Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni
  • Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)
  • Exit mobile version