Cauta

Panică: barilul de petrol depășește 110 dolari. Biden deschide robinetele

Prețurile petrolului au continuat să crească miercuri, cu un Brent peste 110 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014, împins de războiul din Ucraina și de temerile pentru aprovizionarea globală. Piețele financiare se tem că Rusia își va reduce drastic exporturile de țiței.

petrol, cotații, Ucraina, Rusia, SUAPrețul barilului de Brent din Marea Nordului pentru livrarea în mai a atins 110,87 dolari în jurul orei 03:00 GMT în Asia, în creștere cu 5,6%, în timp ce WTI din SUA a crescut cu 5,7% la 109, 22 dolari.

Investitorii se tem de o scădere bruscă a exporturilor de petrol din Rusia din cauza sancțiunilor internaționale.

„Problemele lanțului de aprovizionare și presiunile inflaționiste rămân preocuparea principală a multor investitori din întreaga lume”, avertizează Andy McCormick, analist la T. Rowe Price.

Președintele american Joe Biden a anunțat deja că Statele Unite vor elibera 30 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice “pentru a stabiliza piața”.

“Statele Unite au lucrat cu alte 30 de ţări pentru a debloca 60 de milioane de barili de petrol din rezerve din întreaga lume. America va conduce acest efort, deblocând 30 de milioane de barili de petrol”, a declarat Biden în faţa membrilor Congresului în timpul primului său discurs despre Starea Uniunii.

Rusia este al doilea cel mai mare exportator de țiței din lume și reprezintă peste 40% din importurile anuale de gaze naturale ale Uniunii Europene.

Multe dintre marile companii petroliere- ExxonMobil, Shell, BP, Eni sau Equinor – şi-au propus să renunţe la acţiunile lor în mai multe proiecte comune cu firme ruseşti.

De asemenea, grupul energetic austriac OMV a anunţat că a abandonat planurile de a prelua o participaţie în proiectul unui zăcământ de gaze al Gazprom şi îşi revizuieşte rolul în gazoductul Nord Stream 2.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version