Cauta

Negocieri dure la Bruxelles. Austria, divergențe cu liderii europeni

summit

Berlaymont

Statele membre UE nu s-au pus de acord asupra planului european de redresare și asupra bugetului Uniunii pentru perioada 2021-2027. Austria a adoptat o poziție dură în negocierile de la Bruxelles privind fondul UE de relansare economică.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat cu ocazia Summitului de la Bruxelles că țările UE rămân divizate în privința condițiilor adoptării fondului pentru redresare post-pandemie. Oficialul a subliniat că Austria are o poziție comună cu Danemarca, Suedia și Olanda.

„La reuniunea consiliului European de la Bruxelles ne așteaptă negocieri intense pe tema Cadrului Financiar Multianual și a instrumentului de relansare. Înaintea reuniunii, mi-am coordonat abordarea cu premierii din Danemarca, Olanda și Suedia”, a declarat Sebastian Kurz prin intermediul platformei Twitter, citat de Mediafax.

Acesta a explicat că deși există unii pași pozitivi în cazul Cadrului Financiar Multianual, „pozițiile statelor membre rămân la distanțe mari în cazul instrumentului de relansare, în special în privința volumului, finanțării și obiectivului”.

„Trebuie să ne asigurăm că acest instrument va susține tranzițiile ecologică și digitală, reformele structurale și că de el vor beneficia cei afectați dur de criza Covid-19. Nu vom accepta nicio măsură care să conducă la o uniune permanentă a transferurilor”, a subliniat cancelarul austriac.

Summit foarte dificil pentru relansarea unei economii europene

Cei 27 de lideri ai UE s-au reunit vineri la Bruxelles, pentru prima oară față în față în ultimele 5 luni, în încercarea de a ajunge la un acord asupra Planului de relansare, care este însă departe de a stârni unanimitate, în ciuda amenințării unei recesiuni istorice.

„Este un moment al adevărului și al ambiției pentru Europa”, a afirmat președintele francez Emmanuel Macron, la sosirea la summit, potrivit Hotnews.ro. Acesta s-a declarat „încrezător dar prudent” în ceea ce privește posibilitatea unui acord pentru susținerea economiei în fața consecințelor devastatoare ale pandemiei.

Angela Merkel, cancelarul german a cărei țară asigură președinția rotativă a UE, a afirmat că se așteaptă la „negocieri foarte dificile”. Președintele Consiliului European Charles Michel s-a arătat însă optimist: „Sunt deplin convins că, cu curaj politic, este posibilă obținerea unui acord”.

Premierul olandez, Mark Rutte, i-a temperat însă speranțele, estimând șansele unui succes la „mai puțin de 50%”. Și președintele român Klaus Iohannis a afirmat că „este un scenariu optimist să finalizam astăzi și mâine” discuțiile.

Ultimele stiri

  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Trump grăbește sfârșitul dominației dolarului
  • Scandal monstru la Inter! Chivu, la mijloc între staruri de sute de milioane de euro
  • Bolojan s-a întâlnit cu reprezentanții Atlantic Council. Discuțiile au vizat securitatea regională și parteneriatul cu SUA
  • Respirația conștientă – Medicamentul invizibil pentru minte și corp
  • Mândra Elveție stârnește fantomele Brexit
  • UPDATE. Judecătoria a decis: Elena Udrea poate fi liberată condiționat/Hotărârea nu e definitivă
  • Burse, non-competiție și ipocrizie
  • Exit mobile version