AcasăPoliticaSummit crucial pentru recuperarea Europei - un poker condus de Angela...

Summit crucial pentru recuperarea Europei – un poker condus de Angela Merkel și Emmanuel Macron

Reunite astăzi la Bruxelles, cele douăzeci și șapte de țări se luptă pentru a găsi un acord cu privire la planul post-Covid  de miliarde de euro. O întâlnire care include negocieri dificile, diferențe de poziții foarte mari și riscul unui eșec.

Pentru prima data în mai mult de patru luni, statele membre UE încearcă să se pună de acord asupra planului european de redresare și asupra bugetului Uniunii pentru perioada 2021-2027. Cantitatea pachetului este amețitoare. Reprezintă aproximativ 1.850 de miliarde de euro, inclusiv 750 de miliarde doar pentru planul de recuperare, care ar fi împrumutat pentru prima dată pe piețe de către Comisie pentru a relansa economiile blocului, puternic zguduite de criză. Pentru a facilita recuperarea și pentru a nu copleși țările deja puternic îndatorate – Italia, Spania, Grecia – este planificat să fie plătite 500 de miliarde sub formă de subvenții nerambursabile, după cum dorește cuplul franco-german, comentează Le Figaro. Numai că țările nordice (Frugal Four”) se opun –Olanda, Suedia și Danemarca, la care se adaugă Austria. Așteptăm lucruri mari și de la negociatorul nostru Klaus Iohannis.

Mai de pe la margine,  președintele României “speră”  să primească sume consistente care să ajute la dezvoltarea țării în viitor și se declară „relativ optimist”. Asta în cazul în care va fi băgat în seamă, alături de „întreaga echipă” care îl însoțește. Bruxellesul nu e Casa Albă și acolo nu se dau șepci. Pe hârtie, întâlnirea a fost programată să dureze până sâmbătă. Este prevăzută o prelungire dacă, afirmă un diplomat, „condițiile unui acord sunt îndeplinite”.

În caz contrar, cei douăzeci și șapte s-ar întâlni din nou peste câteva zile, însă, în criză de timp,  atât Parisul cât și Berlinul exclud o așteptare până la sfârșitul lunii august pentru a ajunge la un acord. În pofida acestui plan „rapid și ambițios” (președintele BCE, Christine Lagarde), multe rezerve trebuie în continuare ridicate și privesc toate țările. Acestea se referă, printre altele, la mărimea bugetului și a fondului de stimulare, la resursele pentru finanțarea acestora și  la guvernarea lor.

Nici președintele Consiliului European, Charles Michel, nu a arătat prea mult optimism:  „Găsirea unui acord va necesita muncă grea și voință politică din partea tuturor”. Cât despre Angela Merkel, cancelarul german a spus că “începem consultări cu multă vigoare”, dar “diferențele sunt foarte, foarte mari” și de aceea se așteaptă „la negocieri foarte, foarte dificile”. Cam multe de “foarte”…

author avatar
Radu Jacotă Redactor
395 afisari

3 COMENTARII

  1. Emanuel fi atent iei aia 500 de miliarde si-i imparti la 29 si sa te pupe in cur toti apoi!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”

Dat fiind faptul că Paștele se apropie tot mai mult, nu sunt deloc puțini cei care au început deja să facă pregătiri pentru masa...

Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?

Ben Davies, fundașul stânga al lui Tottenham, s-a accidentat și va rata restul acestui sezon. Destiny Udogie, titularul postului, ratează și el finalul acestei...
proger