Cauta

Nebunia climatică atinge apogeul. „Fără copii, ca să salvăm planeta”. Activiștii eco se sterilizează și spun că părinții „sunt egoiști”

În fața exploziei demografice, renunțarea la copii pentru a salva clima este imperativă, afirmă activiștii de mediu.

„Este o nebunie să ai copii acum!”. Convinși că lupta împotriva schimbărilor climatice presupune reducerea populației mondiale, activiștii de mediu aplică acest principiu lor înșiși, renunțând să devină părinți.

„Demografie responsabilă”

În timp ce pragul de 8 miliarde de persoane în întreaga lume este pe cale să fie depășit, „suntem deja prea mulți în comparație cu ceea ce poate suporta planeta”, spune Alice Rallier, 44 de ani, membră a organizației franceze „Démographie Responsable”.

Această asociație franceză „ecologică” militează pentru „stabilizarea și apoi scăderea lentă a populației umane”.

„Nu vreau să mă simt vinovată că am dat naștere unui copil în această mizerie”, a declarat Alice Rallier, care a avut o relație cu doi bărbați „care nici ei nu voiau copii” și care a ales să se supună unei sterilizări chirurgicale definitive.

„Fiecare născut face parte din problemă”

„Fiecare copil născut astăzi face parte din problemă”, din cauza presiunii pe care creșterea populației o exercită asupra resurselor naturale, consideră această activistă, care spune că este conștientă că se lovește de un „tabu” și de „mitul populaționist conform căruia cu cât mai mulți, cu atât mai bine”, scrie Le Point.

Pentru acești militanți, nu este vorba de constrângere, ci de a propune un „stimulent voluntar”, de exemplu prin plafonarea alocațiilor familiale începând cu cel de-al doilea copil, susține Denis Garnier, președintele organizației „Démographie Responsable”.

Potrivit unui sondaj publicat în 2021 de The Lancet, la care au participat 10.000 de persoane din zece țări de pe toate continentele, 39% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani sunt „reticenți în a avea copii” pentru că sunt îngrijorați de schimbările climatice.

Parentalitatea este „egoistă”

Ideea a fost preluată în Marea Britanie în 2018 de către susținătorii unei „greve a nașterilor”, iar în Canada de către studenții care s-au angajat să nu aibă copii până când guvernul nu va lua mai multe măsuri privind schimbările climatice. În Germania, o autoare anti-natalistă, Verena Brunschweiger, a stârnit controverse prin faptul că a descris parentalitatea ca fiind „egoistă”.

„Mulți oameni se întreabă”, dar fenomenul rămâne dificil de cuantificat, spune consultantul francez Emmanuel Pont, autorul recentei cărți „Ar trebui să nu mai facem copii pentru a salva planeta?”.

Activiștii se sterilizează

Mai ales că mediul nu este singura motivație pentru cei care refuză să devină părinți, iar unii ajung să se răzgândească.

În vârstă de 35 de ani, activistul Sébastien Verdier – cunoscut pe rețelele de socializare sub pseudonimul Sereb – și-a „pus acțiunile în concordanță cu ideile sale”, supunându-se unei sterilizări.

Pentru el, este vorba atât de a evita copilului nenăscut „un viitor neplăcut pe care nu-l doresc nimănui”, cât și de „a nu adăuga încă un consumator în sistem”.

Cu toate acestea, Sereb este de acord că angajamentul său este mai mult „simbolic” decât cu adevărat eficient în lupta împotriva încălzirii globale, din cauza „inerției enorme” a schimbărilor demografice, care își fac simțite efectele abia după câteva decenii.

Potrivit unui studiu publicat în 2014 de doi cercetători australieni, „chiar și în cazul în care s-ar impune la nivel mondial politici cu un singur copil și în cazul unor evenimente catastrofale de mortalitate, probabil că în 2100 ar mai exista între 5 și 10 miliarde de oameni”.

Un copil mai puțin, „mai eficient pentru amprenta de carbon”

În plus, nu există un consens în ceea ce privește legătura dintre demografie și protecția climei. Un studiu publicat în 2017 de doi specialiști nord-americani în domeniul schimbărilor climatice a ajuns la concluzia că a avea „un copil mai puțin” este mult mai eficient în ceea ce privește amprenta de carbon decât a renunța la condus, la zborul cu avionul sau la consumul de carne.

Dar alți oameni de știință au contestat aceste rezultate, argumentând că autorii au considerat că generațiile viitoare vor avea neapărat un nivel de consum la fel de dăunător pentru mediu ca și înaintașii lor.

Cu toate acestea, „copiii noștri nu sunt condamnați să conducă SUV-uri și să zboare la Ibiza în fiecare weekend”, spune Emmanuel Pont cu ironie. Cu toate acestea, limitarea fertilității pentru a combate încălzirea globală nu este „absurdă”, în opinia sa, la fel ca și izolarea casei sau limitarea călătoriilor cu avionul.

Ultimele stiri

  • Ce a făcut Robert Fico, premierul Slovaciei, înainte de a fi împuşcat la Bratislava. Un martor a dezvăluit totul
  • Ucraina și Moldova pun presiune pe sistemul energetic românesc. Pierderi majore la Transelectrica
  • Tratatul de pace ce putea încheia războiul din Ucraina. Mai lipseau doar semnăturile lui Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. De ce nu s-au mai înţeles
  • UPDATE. Supecţii, arestaţi preventiv! Acesta este bărbatul ucis la Crângaşi de doi atacatori care l-au lovit cu bâte. Martorii au filmat, dar n-au intervenit! Falimentul unei societăţi (VIDEO)
  • Pericol în tribune la Dinamo – Csikszereda!
  • Radu Drăgușin, enervant de bun
  • Vine dezinflația: zona euro a scăpat de coșmarul prețurilor
  • Teoria conspirației se confirmă. Vaccinații sunt cei care au împrăștiat Covidul
  • Ruginește coroana Regelui Dolar?
  • Useriștii se plâng că li se desființează ONG-urile. Pierderea proceselor le duc în faliment
  • Exit mobile version