Cauta

Milioane de euro, Bitcoin, droguri și arme: Europol scarmănă DarkWeb

144 de persoane care au cumpărat sau vândut droguri și arme pe dark web au fost arestate în întreaga lume într-una dintre cele mai mari lovituri de până acum împotriva versiunii subterane a internetului.

Potrivit Agenției Europene de Poliție, în această operațiune intitulată DarkHunTOR au fost confiscate și zeci de  milioane de euro în numerar și Bitcoin.

DarkHunTOR „a constat într-o serie de acțiuni separate, dar complementare în Australia, Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Elveția, Regatul Unit și Statele Unite”, a precizat Europol.

În Statele Unite, 65 de persoane au fost arestate în cadrul acestei operațiuni care a dus, printre altele, la 47 de arestări în Germania, 24 în Regatul Unit, patru în Italia și patru în Olanda. Câțiva dintre cei arestați „au fost ținte de  maximă importanță” pentru Europol.

De asemenea, polițiștii au ridicat 26,7 milioane de euro în numerar și Bitcoin, 25.000 de tablete de ecstasy, 150 de kilograme de amfetamină, 27 de kilograme de opioide ,25.000 de tablete de ecstasy și 45 de arme de foc.

În Italia, poliția a închis și site-urile „DeepSea” și „Berlusconi” care au postat împreună „peste 100.000 de reclame pentru produse ilegale”.

DarkHunTOR a urmat demontării în ianuarie sub conducerea poliției germane a platformei DarkMarket, prezentată apoi de anchetatori drept „cel mai mare punct de vânzare din piața neagră cibernetică”.

O comoară de dovezi

Arestarea la granița gemano-daneză a operatorului „DarkMarket”, un australian în vârstă de 34 de ani „a oferit anchetatorilor din întreaga lume o comoară de probe”, spune Europol.

Dezmembrarea „DarkMarket”, care vindea droguri, date de carduri de credit furate sau falsificate, carduri SIM anonime sau chiar viruși informatici, a fost legată de o represiune care datează din septembrie 2019 în Germania împotriva unui număr important de servicii ilegale de darknet numite „Cyberbunker”.

Acest centru de date, instalat într-un fost buncăr NATO din sud-vestul Germaniei, a găzduit mai multe platforme de vânzare de droguri, dar și servere folosite pentru traficul de pornografie infantilă sau atacuri cibernetice.

DarkWeb, o versiune paralelă a Web-ului în care este garantat anonimatul utilizatorilor, a fost tot mai atacat în ultimele luni din partea poliției internaționale și de Centrul european pentru criminalitatea cibernetică (EC3) al Europol.

“Operațiunea DarkHunTOR a demonstrat că infractorii pot fi găsiți și trași la răspundere pentru activitățile lor ilegale, chiar dacă se ascund în zonele întunecate ale internetului. Darkwebul este tot mai puţin dark”, a declarat pentru AFP generalul Jean-Philippe Lecouffe, directorul adjunct al Europol.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version