Cauta

Macron, luat la palme și de electoratul Franței

Macron, luat la palme și de electoratul Franței, după ce a „încasat-o” de la un cetățean nemulțumit de situația din țară sub mandatul său. Au fost alegeri regionale în Hexagon, iar rezultatele sunt de-a dreptul șocante pentru „La République en Marche”, formațiunea încropită în jurul liderului de la Elysee. Partidul lui Emmanuel Macron este marele perdant al acestor alegeri, programate cu numai 10 luni înaintea scrutinului pentru prezidențiale!

În Franța câștigă teren partidele „mainstream” de stânga și de dreapta, în timp ce „vedetele” La République en Marche și „Adunarea Națională”, a ultranaționalistei Marine Le Pen, pierd teren. De fapt, nu pierd teren, mai degrabă am spune că iau bătaie la fundul gol, după cum arată datele finale ale votului exprimat duminică.

Doar 11% pentru partidul lui Macron

La nivel național, partidele de stânga au obținut 34% din voturi, comparativ cu 29% din voturi pentru dreapta. „Adunarea” lui Marine Le Pen a strâns doar 19%, un scor mult sub așteptările șefilor. Și mai gravă este situația în tabăra „macroniștilor”, acolo unde atmosfera e una de înmormântare: deși s-a aliat cu alți centriști sau conservatori, La République en Marche abia a luat 11% din voturi! Ba, în unele regiuni, candidații lui Emmanuel Macron nici măcar nu au reușit să treacă pragul pentru a intra în turul 2!

Felul în care au votat francezii indică faptul că populația s-a săturat de promisiunile fără acoperire făcute de mai marii politicii din Hexagon. În acest sens, alegătorii au ales să-i sprijine pe președinții de consilii regionale aflați deja în funcții, mare parte din ei fiind cu orientare de stânga și/ sau dreapta.

Cu 10 luni înainte de scrutinul prezidențial, programat în primăvara lui 2022, alegerile regionale din Franța sunt considerate ca fiind extrem de importante pentru starea de spirit națională. Este primul semnal pe care îl dă țara de la debutul pandemiei și mai ales de la impunerea blocajelor din cauza noului coronavirus.

Dezamăgire și în tabăra lui Le Pen

În regiunea de nord a Hauts-de-France, unde este la putere conservatorul și candidatul la președinție Xavier Bertrand, partidul său a luat 41,39% din voturi (doar 24,37% pentru Le Pen). Într-o declarație la scurt timp după anunțarea rezultatelor, Bertrand a declarat triumfător: „Am rupt fălcile Adunării Naționale”!

Candidații „La République en Marche” n-au trecut de 10% (unde spre 9%), adică s-au clasat sub pragul ce le permitea să se califice pentru turul 2 al alegerilor. Este „o înfrângere umilitoare pentru Macron, care a trimis cinci miniștri să candideze în această regiune, în încercarea de a stimula partidul său”, după cum remarca Politico.

Rezultatele de duminică sunt o dezamăgire și pentru susținătorii extremei drepte. Marine Le Pen spera să ia cel puțin un consiliu regional, victorie ce i-ar fi dat partidului său credibilitatea după care tânjește. Cursa din regiunea sudică Provence-Alpes-Côte d ‘ Azur, unde Marine Le Pen spera la o victorie clară, pare mai strânsă decât se aștepta. Candidatul Adunării Naționale, Thierry Mariani, a obținut 36,38%, cu puțin înaintea lui Renaud Muselier (care pentru turul 2, în 27 iunie, va avea și sprijinul partidului lui Macron), la 31,91%.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version