Cauta

Jumătate din cernelurile pentru tatuaje conțin substanțe cancerigene / Expunerea la soare declanșează pericolul

Jumătate din cernelurile pentru tatuaje conțin substanțe cancerigene / Expunerea la soare declanșează pericolul / Foto: Benjamin Lehman/Unsplash

Aproape jumătate din cernelurile pentru tatuaje folosite în SUA ar putea conține substanțe chimice care cauzează cancer, sugerează un nou studiu.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din New York au analizat 56 de cerneluri populare folosite de artiștii tatuatori și au descoperit că 23 dintre ele conțin compuși azoici potențial periculoși.

Expunerea la lumină și bacterii

Colorantul azoic este un compus chimic care este unul dintre cei mai importanți coloranți sintetici, utilizat pe scară largă în producția de textile și hârtie.

Compușii azoici nu sunt periculoși în sine, ci expunerea la lumina UV sau la bacterii îi poate descompune și îi poate transforma în substanțe cancerigene. Or Soarele este cea mai importantă sursă de raze UV (ultraviolete)

„Sunt disponibile foarte puține informații despre compoziția cernelurilor de tatuaj, așa că am început să analizăm mărcile populare”, a explicat autorul principal al studiului, John Swierk, după o reuniune a Societății Americane de Chimie.

Pigmenți din industrie

În mod deosebit de surprinzător, niciun producător de coloranți nu produce pigmenți utilizați în mod special pentru cerneala de tatuaj. „Marile companii vor produce pigmenți pentru orice, de la vopsele la textile. Aceiași pigmenți sunt folosiți în cerneala pentru tatuaje”, adaugă cercetătorul, informează TVA Nouvelles.

În ciuda popularității lor, tatuajele sunt considerate o procedură cosmetică în SUA. Astfel, produsele utilizate pentru această procedură nu trebuie să fie aprobate de agenția FDA (Food and Drug Administration).

Europa interzice tatuajele colorate

În Europa, două cerneluri verzi și albastre utilizate în mod obișnuit au fost interzise din ianuarie. Autoritățile europene de reglementare au declarat că acestea conțin substanțe chimice periculoase.

Studiul american, care a descoperit compuși azoici în 23 dintre pigmenții analizați, a găsit și alte ingrediente care nu sunt menționate pe etichete. Într-unul dintre cazuri, etanolul nu a fost menționat, dar analiza chimică a confirmat prezența acestuia.

Cercetătorii doresc ca producătorii să fie mai transparenți și să dezvăluie ingredientele din cernelurile și pigmenții lor. Printre altele, experții au creat un site web unde se poate afla ce componente chimice sunt prezente în cernelurile de tatuaj.

Ultimele stiri

  • Scandal monstru la Inter! Chivu, la mijloc între staruri de sute de milioane de euro
  • Bolojan s-a întâlnit cu reprezentanții Atlantic Council. Discuțiile au vizat securitatea regională și parteneriatul cu SUA
  • Respirația conștientă – Medicamentul invizibil pentru minte și corp
  • Mândra Elveție stârnește fantomele Brexit
  • UPDATE. Judecătoria a decis: Elena Udrea poate fi liberată condiționat/Hotărârea nu e definitivă
  • Burse, non-competiție și ipocrizie
  • Schimbări uriașe în boxul olimpic! Cum se va face verificarea de gen
  • Circ politic în SUA: Partidul America vs Partidul lui Porky Pig
  • Dacă nu erau bulgarii, poporul v-ar fi iubit cu ouă și roșii, domnule Bolojan!
  • VIDEO. Angajații de la Finanțe tună și fulgeră în fața ministrului Nazare: Veniți în fiecare birou, la fiecare etaj, să vedeți în ce condiții lucrăm!
  • Exit mobile version