Cauta

Iarna auto-distrugerii Angliei

Aflată deja într-o criză economică severă, Marea Britanie se confruntă cu o nouă „iarnă a nemulțumirilor” – o izbucnire de greve și întreruperi de activitate în toate serviciile publice.

În afară de inconvenientele imediate pentru întreprinderi și gospodării, tulburările vor eroda și mai mult poziția țării în economia mondială.

În această lună sunt anunțate sau în curs de desfășurare greve în sectoarele feroviar, sănătate, educație,  servicii poștale și publice locale. Este cea mai gravă întrerupere a muncii din ultimii 30 de ani.

Sindicatele din sectorul public din Marea Britanie, ca și în majoritatea țărilor, se opun din reflex unor practici de lucru mai eficiente și unei productivități mai mari. Cu toate acestea, au dreptate să se plângă de faptul că, datorită inflației galopante, salariile  au scăzut recent mult mai mult în termeni reali decât câștigurile din sectorul privat.

În același timp, un conflict de muncă prelungit riscă să paralizeze economia și să-i afecteze și mai mult pe lucrători, mai ales că sindicaliștii nu își vor modera cererile salariale.

Asistentele medicale, de exemplu, solicită o creștere de 19% – suficient pentru a recupera inflația de 14%. Stresul economic cauzat de pandemie și de războiul din Ucraina era inevitabil să erodeze veniturile reale, cel puțin pentru o perioadă. Asistentele, paramediii și ambulanțierii au fost în prima linie în timpul pandemiei Covid-19 și suferă de o criză în sistemul public de sănătate NHS,  care se află de 12 ani sub o austeritate severă.

„Vrem ca guvernul să se trezească și să își dea seama cât de gravă este situația. Suntem în situația în care suntem pentru că așa au vrut politicienii”, a criticat Steve Thompson, membru al sindicatului Unite, care protestează în Coventry, în centrul Angliei.

Pentru secretarul sindicatului GMB, „este de datoria guvernului să pună capăt acestui conflict acum”. Dar „prin refuzul de a discuta cu sindicatele despre salarii, guvernul este cel care alege să permită continuarea acestui conflict”.

Marți seara, sindicatul  Royal College of Nursing, a dat guvernului un ultimatum, oferindu-i două zile pentru a găsi un acord privind salariile. În caz contrar, vor fi noi greve după Crăciun. Mai multe pichete au apărut în toată țara, miercuri dimineață. „Salvați NHS”, au scris greviștii GMB pe pancarte din Walton-on-Thames, sud-vestul Londrei.

Mișcările de protest social câștigă amploare în fața inflației și a unei crize înrăutățite a costului vieții. Relațiile sunt tensionate între greviști și guvernul conservator, care a închis ușa oricărei discuții privind salariile, considerând revendicările „inaccesibile”.

Ultimele stiri

  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Exit mobile version