Organizația pentru drepturile omului Human Rights Watch a cerut marți Ucrainei să investigheze acuzațiile cum că soldaţii săi ar fi folosit „mine fluture”, interzise din 1997.
Conform unui raport al organizaţiei, armata ucraineană ar fi folosit mii de mine antipersonal lansate cu rachete în orașul Izium din estul țării și în jurul acestuia atunci când forțele rusești au ocupat zona.
Şi ruşii au folosit mine antipersonal
„Forţele ucrainene par să fi dispersat la scară largă mine în zona Izium, provocând victime în rândul civililor şi care prezintă în continuare un risc”, a declarat Steve Goose, directorul diviziei de arme al Human Rights Watch.
„Forţele ruse au utilizat în mod repetat mine antipersonal şi au comis atrocităţi în întreaga ţară, dar acest lucru nu justifică utilizarea de către ucraineni a acestor arme interzise”, a spus el.
Ucraina este parte la Convenția din 1997 privind interzicerea utilizării, stocării, producerii și transferului de mine antipersonal și distrugerea acestora. Rusia nu este. Moscova a negat că ar fi vizat civili sau că ar fi comis crime de război.
Ce este „mina fluture”?
„Human Rights Watch a documentat utilizarea minelor PFM în nouă zone diferite din orașul Izium și din jurul acestuia și a verificat 11 victime civile cauzate de aceste mine”, a declarat marți organizația.
PFM este o mină antipersonal cu explozibil dispersabil, numită în mod obișnuit „mină fluture”.