Cauta

Hărțuire în Pacific. Nave militare americane „mătură” Oceanul Pacific de vasele chineze

Robert O’Brien, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe a anunțat că au fost trimise nave de patrulare rapide în Pacificul de Vest însoțite de nave militare.

Acțiunea a demarat în urma mai multor sesizări în legătură cu activităţile „destabilizatoare” ale Beijingului în zonele de pescuit disputate din Marea Chinei de Sud.

Tensiunile dintre SUA și China escaladează de la o zi la alta

Activitatea de patrulare este coordonată de către corpul american al gărzii de coastă.

Aceste nave de patrulare din clasa Sentinel vor desfăşura misiuni de securitate maritimă, în special acordarea de asistenţă pentru pescari „în colaborare cu parteneri din regiune care au capacităţi limitate de supraveghere maritimă”, a precizat consilierul preşedintelui Donald Trump.

La rândul lor și chinezii și-au luat măsuri de precauție, trimițând în apele Pacificului vase de pescuit care operează în zonele maritime de pescuit ale altor ţări, escortate de nave de război.

Planul de contracarare a acțiunilor Chinei în Pacificul de Sud

Mark Esper, ministrul american al apărării a arătat, încă din luna iulie, că navele chineze au o serie de „comportamente necorespunzătoare” în Marea Chinei de Sud.

Atunci, o navă de pescuit vietnameză a fost scufundată, iar anchetatorii americani au concluzionat că acest lucru a fost provocat de chenezi.

De asemenea, chinezii au „hărţuit” companii malaeziene de explorare a petrolului.

Gărzile de coastă americane, aflate în subordinea Departamentului pentru Securitate Internă, iau în considerare plasarea permanentă a mai multor nave de patrulare pe teritoriul american al Samoa din Pacificul de Sud, a adăugat O’Brien.

Autoritățile indoneziene au reclamat, în luna septembrie, că nave de pază de coastă au găsit nave ale Chinei în zona sa economică exclusivă.

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, pretenţii contestate de mai multe ţări riverane, precum Malaezia, Vietnam, Filipine, Taiwan sau Indonezia.

Ultimele stiri

  • De la olimpic la matematică la repetent în administrație publică: materiile la care Nicușor Dan nu a luat examenul
  • L-au ucis pe „rapperul mascat”! „Artistul hip-hop al anului” – împuşcat mortal într-o reglare de conturi între găşti
  • Scandalul marilor magazine vs. producătorii români: PSD pune presiune pe Consiliul Concurenței să verifice abuzurile
  • Consumul privat a crescut cu aproape 10% în aprilie 2024, după măsurile Guvernului PSD care au dus la mărirea veniturilor românilor
  • Ce se întâmplă cu Joe Biden? Imaginile cu președintele SUA care au iscat nedumerire pe Internet – VIDEO
  • Culoar de zbor liber către SUA! Se decolează din România direct către America, prima dată după 20 de ani. Cât durează călătoria
  • Germania vrea cu orice preț război cu Rusia! Îndemnul către populație care i-a șocat pe nemți: „Doamne!”
  • Scandalul cu Florian Coldea a scos la suprafaţă pensia pe care o primeşte un fost general SRI
  • Cine este rivalul lui Klaus Iohannis pentru funcția de comisar pentru Apărare în cadrul Comisiei Europene
  • Nou termen în dosarul accidentului de la 2 Mai. Instanța analizează cererea de schimbare a încadrării juridice/Vlad Pascu ar urma să fie prezent în sală
  • Exit mobile version