AcasăȘTIRI EXTERNEChina a trimis un singaporez să spioneze în SUA. Tensiunile devin tot...

China a trimis un singaporez să spioneze în SUA. Tensiunile devin tot mai mari între Washington și Beijing

spion

Un bărbat din Singapore a pledat vinovat în SUA spunând că a lucrat ca agent al Chinei pe teritoriul american. Jun Wei Yeo s-ar fi folosit de poziția sa și a cules informații pentru serviciile secrete chineze, spun oficialii americani.

Jun Wei Yeo, cunoscut și sub numele de Dickson Yeo, a pledat vinovat vineri într-o curte federală din SUA pentru că a lucrat ca agent al guvernului chinez între 2015 și 2019, arată BBC. Acesta a fost acuzat că a folosit poziția sa de consilier politic pentru a culege informații secrete pentru chinezi.

Jun Wei Yeo a recunoscut că i-a spionat americanii cu funcții la nivel înalt și i-a determinat să scrie rapoarte pentru clienți falși. Potrivit documentelor de la Departamentul de Justiție, el a fost recrutat de serviciile de informații chineze în 2015, după ce a fost la o conferință la Beijing.

La vremea respectivă era doctorand la o prestigioasă universitate din Singapore. În conformitate cu pledoaria vinovată, Yeo ar fi folosit LinkedIn pentru a contacta potențialele ținte susceptibile să aibă acces la informații sensibile. Jun Wei Yeo a fost arestat când a intrat în SUA, în 2019.

SUA și China își închid reciproc consulatele

Tensiunile dintre China și SUA sunt mari după ce cele două țări au închis reciproc consulatele. SUA au închis consulatul Chinei la Houston, iar China a dispus închiderea consulatului american din Chengdu.

Informaţiile despre acest caz de spionaj intervine în contextul deteriorării relaţiilor dintre Washington şi Beijing. Administraţia Donald Trump a ordonat, miercuri, închiderea urgentă a Consulatului Chinei din oraşul american Houston.

Un oficial din cadrul Departamentului de Stat a afirmat, potrivit agenţiei Reuters, că din acest consulat se derulau activităţi de spionaj, inclusiv în efortul de aflare a unor informaţii despre proiectele de cercetare pentru dezvoltarea unui vaccin anticoronavirus. Ministerul chinez de Externe a catalogat acuzaţiile drept „calomnii maliţioase”. În replică, China a închis Consulatul SUA din Chengdu.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat că decizia a fost luată pentru că China „fură” proprietatea intelectuală a SUA. În replică, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, a spus că mișcarea SUA s-a bazat de fapt pe minciuni anti-chineze.

author avatar
Andreea Vlad
275 afisari

2 COMENTARII

  1. Unde-i ordine si se muncește e un loc ce strălucește – adică RPC.Doar chinezii spionează,americanii sunt curați lacrima. CIA este o organizație caritabila sub acoperire

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger