Cauta

Frizerii, musai dedicați planetei. Păr uman pentru a combate deversările de petrol

Frizerii, musai dedicați planetei. Păr uman pentru a combate deversările de petrol

Păr uman reciclat pentru a combate mareele negre și a face compost, iată ultima preocupare a coaforilor din Marea Britanie și Irlanda, care se implică într-un program de mediu.

Frizerii sunt dedicați și ei planetei. În Marea Britanie și Irlanda, părul tăiat în saloanele de frizerie și coafură este colectat și utilizat pentru a împiedica mareele negre să se răspândească pe suprafețe mari, relatază un articol din The Guardian.

Această inițiativă face parte dintr-o acțiune mai amplă a Green Salon Collective (GSC), care își propune să facă industria de coafură mai ecologică prin reducerea deșeurilor din saloane. De la lansarea sa în urmă cu zece luni, 550 de saloane de coafură s-au alăturat acestui program de reciclare a părului uman în special.

Coafura rezistă dar e „sustenabilă”?

„Saloanele de coafură și frizeriile contribuie major la generarea de deșeuri în comerțul cu amănuntul”, spune Paul Seaward, cofondator al GSC. „Am fost șocați de cât de departe este Marea Britanie în ceea ce privește sustenabilitatea saloanelor de coafură, această inițiativă a fost așteptată de mult”.

Prin urmare, pentru a proteja apa mării, deșeurile de păr sunt folosite la fabricarea „barajelor capilare”, al căror scop este de a absorbi scurgerile de petrol, afirmă cotidianul britanic.

Concret, părul este ambalat în tuburi de bumbac sau nailon, care sunt apoi plasate pe coastele plajelor. Această metodă a avut un succes deosebit în timpul deversării de petrol cauzată de scufundarea unui petrolier japonez în Mauritius, în iulie 2020, o catastrofă ecologică de mari proporții.

Merge și la aricultură

În mod normal, aproximativ 99% din părul tăiat în saloane merge la depozitele de deșeuri, spune GSC. Datorită programului, până acum au fost colectate 500 kg de păr, din care 50 kg au fost utilizate pentru baraje capilare. Restul a fost dat fermierilor pentru compost. Părul conține proteine ​​și azot, elemente esențiale pentru dezvoltarea plantelor.

Nu numai părul se reciclează. În primele trei luni ale programului, 2,2 tone de folie de aluminiu, folosite de coafori pentru culori, au fost reciclate. Saloanele participante sunt, de asemenea, încurajate să-și colecteze deșeurile lichide, cum ar fi coloranții. Acestea vor fi apoi trimise către o infrastructură a rețelei National Grid, apoi arse pentru a produce electricitate, în loc să polueze solul și apele subterane.

În final, tot clientul plătește

„Toate saloanele ar trebui să se alăture programului, trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru deșeurile noastre”, spune Karine Jackson, proprietarul unui salon din Covent Garden din Londra, scrie Slate.

Pentru a participa la acest program, coaforii trebuie să plătească 125 de lire sterline (aproximativ 145 de euro) către GSCcolectiv, ceea ce încurajează saloanele să își mărească prețurile, inclusiv o „taxă verde” pentru a acoperi financiar această adeziune.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version