Cauta

Frigul și frica de facturi. Londonezii se încălzesc în cafenele, biserici și locuințe sociale – FOTO

Frigul și frica de facturi. Londonezii se încălzesc în cafenele, biserici și locuințe sociale - FOTO / Foto: printscreen

Odată cu explozia facturilor la energie și venirea iernii, au apărut inițiative în toată Marea Britanie pentru a le oferi celor nevoiași locuri unde să se încălzească. Primii utilizatori au profitat de acest lucru atunci când temperaturile au început să scadă la mijlocul lunii decembrie în Londra

Cu străzile Londrei acoperite de zăpadă, oamenii au înfruntat frigul, în săptămâna de la mijlocul lui decembrie. Dar unii, precum Paul Foord, în vârstă de 69 de ani, și soția sa, Andrea, cu câțiva ani mai tânără, au ieșit… pentru a scăpa de frigul din casa lor.

„Locuim într-o casă din epoca victoriană care este imposibil de încălzit”, spune Andrea Foord, o producătoare de documentare în căutarea unui loc de muncă.

Goniți de frigul din casă

Facturile la energie ale britanicilor au crescut cu 80% într-un an. „Anul trecut am plătit 3.000 de lire sterline (3.493 de euro) pentru încălzire, dar anul acesta suntem pe cale să plătim 6.000 de lire sterline”, spune partenerul ei, de asemenea persoană în căutarea unui loc de muncă în domeniul consultanței.  „În ultimele două luni am trăit foarte cumpătat și sper că putem limita pagubele”.

Cafeneaua de la Jacksons Lane Arts Centre, din cartierul Haringey, este locul unde cei doi au venit să se încălzească. „Locuim la o aruncătură de băț. Am intrat să bem o cafea și ne-am dat seama că localul face parte din inițiativa de a oferi oamenilor un loc cald în această iarnă”.

Această inițiativă a fost lansată în toată țara începând cu luna octombrie, în contextul unei inflații de 11% în Marea Britanie. Bisericile, cafenelele, centrele comunitare și întreprinderile au fost invitate să își deschidă porțile pentru cei care vor avea dificultăți în a-și încălzi locuințele.

Acești oameni pot sta cât timp doresc, fără să li se pună întrebări și fără să fie obligați să consume, scrie Ouest-France.

În această zonă, una dintre cele mai defavorizate din Londra, cu o rată a sărăciei de 35%, s-au oferit voluntar o duzină de locuri. În ciuda nevoii, inițiativa se dezvoltă încet. „Le spun clienților mei să le spună cunoscuților lor care se străduiesc să se descurce, sau chiar persoanelor fără adăpost pe care le întâlnesc pe stradă”, explică Ahu Sozer, managerul cafenelei Hornsey Central Café, un alt „hot spot”.

Dar, de fapt, unii oameni folosesc deja cafeneaua și alte spații publice pentru a se încălzi. Acesta este cazul lui Zakaria Enzine, un șofer de camion. „M-am accidentat ieri când am alunecat pe gheață”, spune el. „Chiar dacă mai este gheață, am vrut să ies pentru că acasă este frig”.

În urmă cu patru luni, acest bărbat de origine algeriană a obținut o cameră într-o locuință socială, alături de alte patru persoane, pentru 650 de lire sterline (757 de euro) cu facilități incluse. „Locatarii ne-au spus să reducem căldura, pentru că este mai bine pentru sănătate, dar cred că este din cauza creșterii prețurilor”.

„Zidul bunătății”

Dacă nu a fost la curent cu inițiativa, intenționează să revină la cafenea pentru a beneficia de „zidul bunătății”. „Este un perete pe care se pun bonuri pentru o cafea sau o gustare”, explică Ahu Sozer. „Acestea sunt plătite de clienți, care au fost foarte generoși”.

Unii au lăsat chiar bilete pentru beneficiari: „O cafea pentru un prieten”, „Bucurați-vă de supă și de căldură”. În ceea ce privește accesul la cafea, aceștia nu trebuie să dovedească nimic despre statutul lor pentru a folosi un bon.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Consecințele isteriei climatice: protecționismul va bântui industria energiei regenerabile
  • Exit mobile version