Oamenii de știință au creat embrioni umani sintetici folosind celule stem, într-un avans revoluționar spre o lume în care nu va mai fi nevoie de ovule sau spermatozoizi, relatează Daily Mail.
Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge University ș Institutul Tehnologic din California spun că acești embrioni, care seamănă cu cei aflați în stadiile incipiente ale dezvoltării umane, ar putea oferi un avans științific crucial pentru a înțelege mai bine impactul tulburărilor genetice și cauzele biologice ale avortului spontan recurent.
Embrionii nu au inimă şi creier
Cu toate acestea, lucrarea ridică, de asemenea, probleme etice și juridice serioase, deoarece entitățile dezvoltate în laborator nu se încadrează în legislația actuală în Marea Britanie și în cele mai multe alte țări. Structurile nu au o inimă care bate sau ceea ce ar putea fi un început de creier, dar includ celule care ar continua să formeze placenta, sacul vitelin și embrionul însuși
„Putem crea modele asemănătoare embrionilor umani prin reprogramarea celulelor [stem embrionare]”, a spus Magdalena Żernicka-Goetz, profesoară la Universitatea din Cambridge și la Institutul de Tehnologie din California, la reuniunea anuală a Societății Internaționale de Cercetare a Celulelor Stem din Boston, potrivit The Guardian.
Descoperirea ridică probleme etice şi juridice
Până la această descoperire, oamenii de știință au trebuit să adere la regula celor 14 zile, ceea ce însemna că se limitau să permită embrionilor să se dezvolte într-un laborator timp de maximum două săptămâni. După acest moment, cercetătorii ar trebui să aștepte până la dezvoltarea sa mai departe pentru a-și relua studiul, bazându-se pe scanări ale sarcinii și pe embrioni donați cercetării.
Dorința de a înțelege această perioadă de dezvoltare a unui embrion – care începe în ziua 14 și se termină în jurul zilei 28 – a fost principala motivație din spatele muncii de creare a embrionilor umani sintetici. Nu există nicio perspectivă pe termen scurt ca embrionii sintetici să fie utilizați clinic. Ar fi ilegală implantarea în uterul unei paciente și nu este încă clar dacă aceste structuri au potențialul de a continua să se maturizeze dincolo de primele etape de dezvoltare.