AcasăȘTIRI EXTERNEUn embrion de dinozaur, găsit perfect conservat în oul său (VIDEO)

Un embrion de dinozaur, găsit perfect conservat în oul său (VIDEO)

Un embrion de dinozaur, găsit perfect conservat în oul său (VIDEO)

Oamenii de știință au au descoperit un embrion de dinozaur uimitor conservat, care datează de cel puțin 66 de milioane de ani în urmă și arată ca și cum se pregătește să iasă din oul său, ca o pasăre.

 

„Baby Yingliang”

Această fosilă de oviraptorozaur, descoperită în Ganzhou, China, a fost numită de cercetători „Baby Yingliang”.

„Este unul din cei mai buni embrioni de dinozaur care au fost găsiţi vreodată”, a declarat Fion Waisum Ma de la Universitatea din Birmingham şi coautoare a studiului publicat în iScience.

„Baby Yingliang” a fost găsit cu spatele îndoit, cu picioarele de ambele părţi ale capului, care era întors spre stomac. O poziţie care nu a mai fost văzută până acum la dinozauri, dar care este bine cunoscută la păsări.

Când puii se pregătesc să iasă din ou, ei își stabilizează capul sub o aripă, în timp ce își străpung coaja cu ciocul. Embrionii care nu reușesc să ajungă în această poziție au șanse mai mari la o o eclozare ratată.

„Acest lucru indică faptul că un astfel de comportament la păsările moderne își are originile în strămoșii lor dinozauri”, explică Fion Waisum Ma.

O alternativă ar fi putut să semene cu ceea ce fac crocodilii, care adoptă o postură așezată, cu capul doar înclinat spre stomac.

Ar fi crescut până la 3 metri lungime

Oviraptorozaurii, al căror nume înseamnă „șopârlă care fură ouă”, erau dinozauri cu pene care trăiau în Asia și America de Nord în perioada Cretacicului târziu. Puteau diferite forme de cioc și diete și variau în mărime de la talia unei maimuțe la gigantoraptori uriași, măsurând opt metri lungime.

„Baby Yingliang” măsoară 27 de centimetri de la cap până la coadă şi se află într-un ou lung de 17 centimetri, la Yingliang Stone Nature History Museum. Are o vechime cuprinsă între 72 și 66 de milioane de ani, spun oamenii de știință, și probabil că a fost atât de bine conservat datorită unei alunecări de noroi care l-a îngropat și l-a protejat.

Ar fi crescut până la doi sau trei metri lungime dacă ar fi ajuns la maturitate și s-ar fi hrănit cu plante.

Acest exemplar făcea parte unul dintr-un grup de mai multe ouă fosilizate, trecute cu vederea timp de ani de zile. Cercetătorii au bănuit că ar putea conţine un dinozaur, au zgâriat o parte din coajă şi astfel l-au descoperit pe „Baby Yingliang”, scrie AFP.

„Acest embrion de dinozaur în oul său este una dintre cele mai frumoase fosile pe care le-am văzut vreodată”, a declarat profesorul Steve Brusatte de la Universitatea din Edinburgh și membru al echipei de cercetare, într-un comunicat.

Specimenul „arată exact cu un pui de pasăre încolăcit în ou, o dovadă în plus că multe caracteristici ale păsărilor de astăzi derivă din strămoșii lor dinozauri”, a adăugat el. Cercetătorii speră să poată studia embrionul cu mai multă precizie folosind tehnici imagistice, pentru a-i dezvălui întregul schelet.

 

author avatar
Tudor Borcea
779 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger