Embargoul european asupra produselor petroliere rafinate rusești exportate pe cale maritimă, care urmează să intre în vigoare duminică, este o măsură „negativă” care va „dezechilibra și mai mult” piețele, a denunțat, vineri, Kremlinul.
„Acest lucru va dezechilibra și mai mult piețele internaționale de energie”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, asigurând că Rusia „ia măsuri pentru a-și acoperi interesele împotriva riscurilor care apar”.
Creșterea prețurilor la pompă în Europa
De la începutul lunii decembrie, UE a instituit un embargou asupra țițeiului rusesc transportat pe mare, dublat de o plafonare a prețului petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, două modalități, potrivit decidenților europeni, de a limita importantele resurse de hidrocarburi ale Rusiei.
În schimb, Moscova a interzis, de la 1 februarie, vânzarea petrolului său către țările care utilizează acest plafon de preț.
Potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a aflat joi la Kiev, această sancțiune costă Rusia „aproximativ 160 de milioane de euro pe zi”.
Embargoul va fi extins începând de duminică și la achiziționarea de produse petroliere rafinate rusești, iar țările G7 vor plafona și prețul acestor produse. Practic, încărcăturile de parafină, benzină, bitum, păcură și motorină nu vor mai putea intra în Uniunea Europeană.
În pofida unei scăderi puternice în ultimul an, mai mult de un sfert din importurile de motorină din Europa veneau tot din Rusia la începutul anului 2023, potrivit datelor de urmărire a petrolierelor la nivel mondial analizate de S&P Global, informează Boursorama.
Aceasta reprezintă un volum zilnic de aproape 450.000 de barili, potrivit acestei companii specializate în analize financiare și de date.
Potrivit mai multor specialiști de pe piața petrolieră, embargoul european ar putea duce astfel la o creștere a prețurilor la pompă în Europa, deoarece țările europene vor trebui să găsească rapid alte surse de aprovizionare pe o piață care este deja sub presiune.
Anticipând, unele țări, cum ar fi Marea Britanie, au început deja să se orienteze către SUA, dar și către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
UE a interzis navelor din blocul comunitar să transporte țiței rusesc (de la 5 decembrie 2022) și produse petroliere (de la 5 februarie 2023) către țări terțe. A interzis șli furnizarea aferentă de asistență tehnică, de servicii de brokeraj, de finanțare sau de asistență financiară. Interdicția nu se aplică în cazul în care țițeiul sau produsele petroliere sunt achiziționate la un preț egal cu plafonul prețului petrolului sau inferior acestuia.