AcasăȘTIRI EXTERNEEfect nuclear asupra agriculturii mondiale / Rusia și Ucraina pot provoca cea...

Efect nuclear asupra agriculturii mondiale / Rusia și Ucraina pot provoca cea mai mare criză alimentară

Efect nuclear asupra agriculturii mondiale / Rusia și Ucraina pot provoca cea mai mare criză alimentară

Penuria de aprovizionare alimentată de conflictul dintre Ucraina și Rusia, împreună cu o serie de factori preexistenți, au dus prețurile la îngrășăminte la niveluri record.

Prețurile materiilor prime care constituie piața îngrășămintelor – amoniac, azot, nitrați, fosfați, potasiu și sulfați – au crescut cu 30% de la începutul anului și le depășesc acum pe cele observate în timpul crizei alimentare și energetice din 2008, potrivit firmei britanice de consultanță CRU.

Explozia prețurilor la îngrășăminte

Rusia și Ucraina sunt printre cei mai importanți producători și exportatori de produse agricole din întreaga lume. În 2021, Rusia a fost cel mai mare exportator mondial de îngrășăminte azotate și al doilea cel mai mare furnizor de îngrășăminte atât potasice, cât și cu fosfor, potrivit Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură.

Comerțul dintre Rusia și restul lumii nu s-a oprit, dar a fost grav perturbat, deoarece importatorii și navlositorii se îndepărtează de Rusia, după invadarea Ucrainei, a declarat marți șeful CRU pentru îngrășăminte, Chris Lawson, scrie CNBC.

Rusia, care reprezintă aproximativ 14% din exporturile globale de îngrășăminte, a suspendat temporar exporturile și se așteaptă ca măsura să aibă un puternic efect de influență pe piețele alimentare globale.

„În plus, gazul este un input-cheie pentru producția de îngrășăminte. Prețurile ridicate ale gazului au dus la o reducere a producției în regiuni precum Europa, constrângând și mai mult o piață deja restrânsă”, a spus Lawson.

Între timp, sancțiunile împotriva Belarusului, aliat al Rusiei, au implicații substanțiale pentru piața de potasiu, Rusia și Belarus contribuind cu 40% din volumele tranzacționate anuale. „De la începutul anului 2020, prețurile îngrășămintelor cu azot au crescut de patru ori, în timp ce prețurile la fosfat și potasiu de peste trei ori”, a explicat Lawson.

Inflația prețurilor la alimente

Economiile din întreaga lume se confruntă deja cu o inflație istorică ridicată, determinată în mare parte de creșterea prețurilor la alimente și energie. Indicele ONU pentru Alimentație și Agricultură arată că prețurile alimentelor sunt la un nivel ridicat, iar Lawson a sugerat că o perioadă prelungită de deficit de îngrășăminte va afecta randamentul agricol pe termen lung.

„Având în vedere piața deja strânsă a cerealelor și semințelor oleaginoase și importanța atât a Rusiei, cât și a Ucrainei pe acele piețe, inflația prețurilor la alimente este un risc din ce în ce mai important”, a adăugat el.

Înainte de amenințarea cu aprovizionarea redusă din Rusia și Belarus, prețurile îngrășămintelor se confruntau deja cu presiuni în creștere din cauza întreruperilor lanțului global de aprovizionare, a unei interdicții de export din China și a unei greve feroviare din Canada.

În timp ce o mare parte din discuțiile cu privire la creșterea prețurilor în urma invaziei Ucrainei de către Rusia a fost dominată de energie, se așteaptă ca șocul ofertei de îngrășăminte, grâu și alte cereale să agraveze problema.

Într-o notă de cercetare publicată la începutul acestei luni, șefulBarclays (Marea Britanie), economistul european Fabrice Montagné, şi şeful de cercetare economică Christian Keller au sugerat că „amploarea și intensitatea acestui șoc de ofertă ar putea avea consecințe mai grave decât creșterile anterioare ale prețurilor mărfurilor, prin extinderea presiunii inflaționiste”.

Spectrul unei crize globale

„Producția de alimente și îngrășăminte are un conținut ridicat de energie datorită mecanizării, industrializării și transportului, dar concurează și cu alte industrii pentru inputuri brute: producția de biocombustibil, de exemplu, deturnează culturile de la agroalimentare, în timp ce producția de litiu pentru baterii necesită substanțe chimice utilizate în producția de îngrășăminte P”, au spus ei.

„În sfârșit, reînnoirea dificultăților de expediție și transport și, mai important, impactul sancțiunilor rusești asupra ofertei globale vor tensiona și mai mult piețele globale, asemănător cu criza alimentară globală din 2008”.

Prețurile la alimente la nivel mondial au crescut brusc în 2007 și în primul trimestru al anului 2008, declanșând instabilitate economică și politică și tulburări sociale în toate țările, atât în ​​economiile dezvoltate, cât și în cele emergente.

Impactul, a sugerat Barclays, va fi „extrem de asimetric”, majoritatea economiilor de piață emergente fiind afectate în mod disproporționat de riscurile aprovizionării cu alimente și îngrășăminte.

Cu toate acestea, asta nu înseamnă că economiile dezvoltate și investitorii nu vor fi afectați, sancțiunile economice punitive ruse și occidentale reducând inevitabil livrările de energie, cereale și îngrășăminte.

Într-o notă de vineri, șeful Global Real Assets de la Wells Fargo, John LaForge, și strategul global Gary Schlossberg, au declarat că, având în vedere ponderea ofertei rusești, alte țări vor putea doar „parțial” să umple golurile globale de aprovizionare.

Wells Fargo se așteaptă ca impactul alimentelor să fie simțit la nivel global, devenind deosebit de supărător pentru anumite țări emergente.

„În general, războaiele actuale ale mărfurilor, credem noi, vor duce la o inflație mai mare și mai persistentă în întreaga lume, inclusiv în SUA”, au spus aceștia. „Cu toate acestea, credem că o recesiune din SUA este puțin probabilă, deoarece volumele mici de comerț cu Rusia ar trebui să lase SUA într-o poziție economică comparativ mai puternică.”

author avatar
Tudor Borcea
269 afisari

1 COMENTARIU

  1. Atata panica nu cred ca a fost nici in cei 4 ani de razboi intr-devar mondial. Mai, parca Rusia si Ucrrr ar fi produs toate bunurile in lumea asta si acum dintr-o data am ramas ai nimanui. Adica lumea incepe si se termina cu cele doua ??? Nu mai terminati cu prostia asta ??? Mai lasati-ne ca ne-am saturat. Da, santem satui de panica pe care o creati zi de zi , voi si tiitorii de microfon din televiziuni. Fericit CNA-ul ca poate dormi. Oare e linistit ??/ Sa nu-l trezim…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger